EN INKLUDERENDE KONGE: Her er Kong Harald sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja på hageselskap i Dronningparken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EN INKLUDERENDE KONGE: Her er Kong Harald sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja på hageselskap i Dronningparken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Sørbø reduserer kongen til enda en Facebook-debattant

Dette er en utgave av det norske som det for pokker stadig må være mulig å være glad i.

Meninger

Tommy Sørbø hevder i sin kronikk at kongen med sin siste tale nærmest oppløser det norske, eller reduserer det til et spørsmål om geografi, hvor alle kommer med uansett verdier. Sørbø savner at kongen problematiserer «det norske», og helst gir en avgrensende (og ekskluderende?) definisjon. Sørbø kommer slik i skade for å redusere kongen til enda en Facebook-debattant.

Sørbø ser bort fra at den inkluderende holdningen kongen viser, i seg selv speiler en norsk verdi som mange av oss vil mene er grunnleggende: ideen om Norge som et åpent, liberalt samfunn for alle borgere som føler seg hjemme i dette fellesskapet, uansett tro, hudfarge, seksuell orientering eller andre identitetsvariasjoner underordnet det nasjonale.

La meg forsøke å antyde en utgave av det norske som jeg tror passer fint innenfor kongens visjon for Norge:

Det norske nå er blant annet Shabana Rehman som løftet en mullah. Det er Kadra Yusuf som avslørte imamers støtte til omskjæring. Det er Faten Al-Hussaini som foran Stortinget fordømte IS og deres norske støttespillere i så sterke ordelag at det ga gjenlyd over hele riket.

Det er Hadia Tajik som varslet en lengre samtale med en kvinnelig Allah. Det er ungdommene som organiserte Fredens ring omkring synagogen i Oslo etter terrorangrepet på synagogen i København.

Det er de skamløse jentene som kommer til å prege en hel generasjon med sitt oppgjør med ærens undertrykkelse. Det er Deeyah Khan som tok sin revansj over dem som truet henne ved å bli en mye sterkere motstemme enn de noen gang kunne forestille seg, en nyslått «Peer Gynt».

Det er Noman Mubashir som står fram som homofil på grunn av kongens tale. Og dette er bare noen.

Dette er en utgave av det norske som det for pokker stadig må være mulig å være glad i.

Jeg har med disse eksemplene holdt meg til verdiformidlere. Det finnes mange andre arenaer hvor det norske har blitt litt større de siste årene. Kjennes det kanskje ikke norsk hver gang Cecilia Brækhus får inn et godt slag, uansett hva man ellers skulle mene om boksing? Og kjennes ikke Zlatan Ibrahimovic så svensk at han nesten er litt norsk, han også?

Kongens tale var akkurat hva vi trengte nå, når småkongene og smådronningene på Facebook daglig sår mistro og splid. Det siste fra den kanten var noe om hvordan flyktninger bringer med seg grusomme sykdommer, og at våre barn er i fare, akkurat den typen frykt om pestbefengte utlendinger som fremmedfiendtlige har appellert til i uminnelige tider.

Nei, kongen gir ingen endelig definisjon på hva det norske er. Det er heller ikke hans oppgave. Det er vår alles oppgave, fellesskapets oppgave. Borgerne som er nevnt ovenfor, er blant de mange som har bidratt.

En av kongens viktigste roller kan være hva han gjorde med denne talen, nemlig å gjøre seg selv til et symbol for den velviljen man trenger å ha overfor hverandre for at et land skal henge sammen. Hans rolle kan være å peke ut den store veien framover, så får vi andre krangle om veioppmerking og tidvis villdyrfare.

Velvilje er ikke det samme som blindhet, eller det så mye brukte ordet «naivitet». Vi har alltid hatt våre konflikter i dette landet, våre motsetninger og våre ekstremister. Å snakke endeløst om dagens utfordringer klarer vi på egen hånd de fleste av årets dager. For å snakke vektig om samhold hjelper det med en majestet.

Ikke alle likte det da Kong Haakon VII sa at han også var kommunistenes konge, men få vil mene nå at det var feil av ham. Hva Kong Harald V gjorde her, kan bli stående i historien med samme kraft. Få av oss har noen gang en like god dag på jobb, av betydning for så mange. Kongen bidro til å bygge landet denne dagen. For landet skal tross alt bygges, ikke bare diskuteres i klikkbare fora.

Som kongen uttalte en tid tilbake, i møte med flyktningkrisen: Dette er en tid for å vise hva som bor i oss. Det er nydelig når Hans Majestet viser så tydelig hva som bor i ham.