DEBATT

Sørbø reduserer kongen til enda en Facebook-debattant

Dette er en utgave av det norske som det for pokker stadig må være mulig å være glad i.

EN INKLUDERENDE KONGE: Her er Kong Harald sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja på hageselskap i Dronningparken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EN INKLUDERENDE KONGE: Her er Kong Harald sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja på hageselskap i Dronningparken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tommy Sørbø hevder i sin kronikk at kongen med sin siste tale nærmest oppløser det norske, eller reduserer det til et spørsmål om geografi, hvor alle kommer med uansett verdier. Sørbø savner at kongen problematiserer «det norske», og helst gir en avgrensende (og ekskluderende?) definisjon. Sørbø kommer slik i skade for å redusere kongen til enda en Facebook-debattant.

Sørbø ser bort fra at den inkluderende holdningen kongen viser, i seg selv speiler en norsk verdi som mange av oss vil mene er grunnleggende: ideen om Norge som et åpent, liberalt samfunn for alle borgere som føler seg hjemme i dette fellesskapet, uansett tro, hudfarge, seksuell orientering eller andre identitetsvariasjoner underordnet det nasjonale.

La meg forsøke å antyde en utgave av det norske som jeg tror passer fint innenfor kongens visjon for Norge:

Det norske nå er blant annet Shabana Rehman som løftet en mullah. Det er Kadra Yusuf som avslørte imamers støtte til omskjæring. Det er Faten Al-Hussaini som foran Stortinget fordømte IS og deres norske støttespillere i så sterke ordelag at det ga gjenlyd over hele riket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer