Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kulturradikalisme

Sørbøs radikalisme

Jeg stoler mer på president Bill Clintons forklaring: «It’s the economy, stupid!»

SVARER SØRBØ: Jeg er verken for naiv eller ukulturell til å måtte skjule min egen utilstrekkelighet, skriver Gunnar Hauk Gjengset. Foto: Privat
SVARER SØRBØ: Jeg er verken for naiv eller ukulturell til å måtte skjule min egen utilstrekkelighet, skriver Gunnar Hauk Gjengset. Foto: Privat Vis mer
Meninger

7. april skrev Tommy Sørbø i et inserat om kunstfortolkning: «Kulturradikalismen har som kjent beredt grunnen for den økonomiske liberalisering.»

Jeg tillot meg da å be Sørbø om å vise oss hvordan den fæle modernismen er skyld i den økonomiske liberalismen. Siden jeg selv er sosialist av det mer revolusjonære slaget, som søker min samfunnsforståelse hos økonomiske tenkere heller enn kunstkritikere, ville det være kjærkomment å utvide horisonten med en forklaring om at nei da, det er den fæle moderne kunsten! Her stoler jeg mer på president Bill Clintons forklaring: «It’s the economy, stupid!»

Men, nei. I stedet viser Sørbø til Christopher Lasch. Han var i utgangspunktet en marxist, som beveget seg over i det reaksjonære. Eller Stjernfeldt/Thomsens «Kritik af den negative opbyggelighed» (2006), hvor de «forsvarer et reaktionært livssyn, der tilbageskuende hylder den klassicistiske regelæstetik, hvor overskridelsen ikke længere kan være en del af den kunstneriske udfoldelse.» (Berlingske 23/2-06).

Jeg er for øvrig doktor i litteraturvitenskap, og er dermed verken for naiv eller ukulturell til å måtte skjule min egen utilstrekkelighet; jeg forsøker bare lett selvironisk å lokke en kunsthistoriker til å presisere hva han egentlig mener når han setter fra seg et utsagn i den borgerlige offentlighet: At «kulturradikalismen har beredt grunnen for den økonomiske liberalismen.»

Jeg forventer et svar, samt en utredning om kunstmarkedet som lodder litt dypere enn at vi «kulturradikale er kapitalismens nyttige idioter». For alle kunstnere produserer jo for et marked, hvor diverse innkjøps- og støtteordninger har overtatt de tidligere mesenater.