SINT PÅ LEKKASJER:
Ine Eriksen Søreide Foto: NTB Scanpix
SINT PÅ LEKKASJER: Ine Eriksen Søreide Foto: NTB ScanpixVis mer

Søreide får lekkasjer som fortjent

Forsvarsministeren bør lytte til kritikken, ikke fortsette tildekkingen av forsvarets finansiering.

Meninger

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er forarget og bekymret over lekkasjene i forbindelse med regjeringens Langtidsplan for forsvaret. Lekkasjer, bl.a. i Klassekampen og Dagbladet, har gitt informasjon om regjeringens indre motsetninger og om hvordan opplysninger om kostnadsbildet ikke utleveres til Stortinget. Statsråden karakteriserer det som plantede lekkasjer som har som formål å «manipulere demokratiske prosesser». Samtidig er Eriksen Søreide forsiktig i forsøkene på å avfeie innholdet i den lekkede informasjonen, og det er klokt. Det er grundig dokumentert at hun hadde vesentlig større ambisjoner for forsvaret enn det hun fikk gjennomslag for i regjeringen. Det er heller ingen tvil om at regjeringen vil være forsiktige med å sette i gang investeringen av de 165 milliardene som skal modernisere forsvaret. Den skyver oppgavene foran seg.

Les også: Forsvarsministeren tildekker svakhetene i den nye forsvarsplanen

Politiske lekkasjer eller sinte statsråder er ikke noe nytt. Selvsagt ønsker politikere i regjeringsposisjon å holde sine interne overlegninger og konflikter for seg selv. Det er som regel både naturlig og nødvendig for å sikre en åpen og frimodig intern meningsutveksling og posisjonering. Når demningen likevel brister, er det som oftest fordi motsetningene går så dypt at de ikke kan eller bør begraves. Eller fordi avstanden mellom liv og lære blir for dyp, eller tildekkingene for grove. Selvsagt skjer også lekkasjer for å framtvinge politiske resultater eller for å sverte eller hylle utvalgte personer eller partier. Den mest presise diagnosen er likevel at lekkasjer er en del av samfunnets immunforsvar, både i privat og offentlig sektor. Når noe er galt, eller når viktig informasjon ikke når offentligheten, kan det være nødvendig å bruke alternative kanaler.

Les også: Et forsvar som mangler kraft på bakken

Striden om langtidsplanen for forsvaret er en annerledes politisk konflikt. Den handler ikke om nedbygging av forsvaret. Det stilles ikke noe spørsmålstegn ved det norske medlemsskapet i NATO. Tvert i mot er både støttepartiene Venstre og KrF og opposisjonen i Ap opptatt av manglene i regjeringens plan. De vil ha et sterkere forsvar og vil vite mer om hvordan pengene er tenkt brukt.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa til Dagbladet i går at forsvarsministeren viser en arrogant og nedlatende holdning til Stortinget når hun ikke utleverer dokumenter partiet har bedt om. Liv Signe Navarsete (Sp) kalte det klassisk herskerteknikk. Det bør bekymre Ine Eriksen Søreide mer enn lekkasjer hun opplever som ubehagelige. Hun bør slutte med tildekking og begynne med opplysning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.