Sorg på lerretet

For to år siden ble tvillingsøsteren til Inga Dalsegg drept. Hun har bearbeidet sorgen med å male. Nå stiller hun ut bilder av sin døde søster.

«Alive» har hun kalt utstillingen på Rindal skole i Sør-Trøndelag, fordi søsteren er død og hun selv er i live.

- Den første tida etter drapene ønsket jeg nesten ikke å være i live selv. Men nå har jeg akseptert at jeg har et liv uten Elin. Malingen har hjulpet meg i å takle sorgen, forteller Inga Dalsegg.

Ville se

Oljemaleriene er basert på obduksjonsbilder og fotografier fra åstedet hvor tvillingsøsteren Elin Dalsegg og kjæresten hennes ble skutt ned og drept. Inga Dalsegg var til stede hver eneste dag under de to rettssakene. Hun valgte å se sin drepte søster og alle foto fra åstedet og obduksjonen.

- Jeg måtte se henne. Fantasien er ofte enda verre enn virkeligheten, mener hun.

Oppsiktsvekkende

Interessen rundt utstillingen har vært stor. Lokalene har ikke vært tomme siden dørene åpnet sist lørdag. Mange reagerer på at bildene er så sterke, og den unge kunstneren forstår at publikum reagerer på bilder som viser lik og blod.

- Jeg har malt mine egne følelser. Jeg har ikke malt så realistisk for å sjokkere eller å selge. Jeg har malt for min egen del, og for å vise hvordan døden virkelig er. Mange har et merkelig romantisert og urealistisk forhold til døden. I litteraturen er den ren og pen. I skrekkfilmene er det spennende med mye blod. I medieversjonen er det nesten litt kult å bli drept. Sånn er ikke virkeligheten. Hvis drapsmannen hadde sett bildene, hadde han kanskje forstått hva han har gjort og hvor mange liv han har ødelagt, sier hun.

Nakenhet

Hun håper utstillingen vil få folk til å våkne, til å forstå hva døden er og hvor hvor mye vold kan skade.

- Jeg har malt figurativt fordi kropper er noe alle kan forholde seg til. Kroppene er nakne fordi klær ville knyttet dem til en bestemt tidsepoke. Det ønsker jeg ikke. Nakenhet og sorg er tidløst, sier Dalsegg .

Seinere i sommer skal utstillingen til Fredrikstad.

Inga Dalsegg hadde nettopp startet med kunststudier ved De Montford University i England da søsteren ble drept. Hun utsatte studiene, men til neste år skal hun ta Master-graden i oljemaling.

SORGARBEID: Inga Dalsegg (23) har malt drapet på tvillingsøsteren Elin. Dette oljemaleriet har påtrykt faksimiler fra aviser som dekket tragedien.