Sørgelig alene

«Her sitter vi som anakronistiske moralister og ser den stadig voksende skaren av ungdom i alle aldre ramse opp de klassiske dødssyndene som mål for det gode liv.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Idolize Yourself! er et nytt slagord som skal selge ungdomsklær. «Idol» er gresk og betyr avgud, og meldingen går rett hjem til ungdom i alle aldre. Sammen med likelydende meldinger fra populærkulturen. Ungdom: speil deg i fjernsynsskjermen og la deg forføre av smiger. Dyrk deg selv!

En grenseløs fokusering på seg selv gir nødvendigvis liten plass til andre. Er dette en holdning vi ønsker å oppmuntre? Er denne fokuseringen uttrykk for en subtil form for ondskap? Hvem skal tenke på andre? Og når skal vi forlange at selvdyrkelsen skal slutte?

Vi mener å kjenne igjen ondskap når vi ser den. Som noe utvetydig uønsket det er lett å ta avstand fra. Men den «subtile ondskap» kan ikke så lett gjenkjennes på sine handlinger. Den subtile ondskap er en opphøyd form, som kjennes igjen mer på fravær av handlinger, enn på grunn av dem.

Det mest iøynefallende er fravær av engasjement. Den som lar være å handle, merker det ikke. Men like fullt medfører det at andre blir bifigurer og statister i personens liv. Diagnosene sitter løst, når kulturen setter navn på avvik, men vi snakker ikke om psykopater og monstre. Vi snakker om folk som har erfaring for at det ikke handler om andre enn nettopp dem. De interesserer seg ikke vesentlig for andres ve og vel, og fokuserer hovedsakelig på egen behovsdekning. Det er ikke ondt, i tradisjonell forstand. Det er ikke ulovlig. Det er bare så himmelropende begrenset. En grenseløs fokusering på egne rettigheter og egne behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer