Sørgelig kjedelig

Dørgende kjedelig om dop og drikking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Alexia Bohwims debutroman «Frognerfitter» handler – som de fleste trolig har fått med seg etter den siste ukas betydelige medieoppmerksomhet – om den mildt sagt utagerende venninneduoen Billie og Susy, som vokser opp på Frogner i Oslo og tidlig erklærer seg som «Frognerfitter» – en livsførsel som innebærer oppsiktsvekkende mengder drikking, dop og sex på første date. Boka begynner med at Susy dør, og resten av romanen består av jeg-forteller Billies beretning om duoens ville liv, fra «jomfrufylla» i tidlige tenår til dagen hun sender en nedkjørt og rusa Susy av gårde med to sovetabletter og siden aldri får se henne igjen i live.

Utelivsromaner er ofte blitt møtt med lite godvilje i Norge, men i dette tilfellet er det all grunn til å være skeptisk. En kultursosiologisk inspirert roman om Frogner og strøkets nattsider kunne – på samme måte som ei liknende reportasjebok – muligens blitt interessant lesning, forutsatt at en skribent med fingerspissfølelse og blikk for mer enn klisjeene sto bak.

Fullstendig flat

«Frognerfitter», derimot, er blitt en mislykket, livløs tekst om to unge kvinner som verken kan ta vare på seg selv eller barna de etter hvert får. Det største problemet med «Frognerfitter» er ikke at den er så dårlig skrevet (som den også er), men at boka – med unntak av en og annen småkvikk sarkasme – er så uendelig monoton og kjedelig. Jentene drikker, doper seg, sjekker opp nye menn og drikker mer. De korte kapitlene er ofte knapt til å skille fra hverandre, og de flate personene er tilsynelatende blottet for noen form for indre liv. Muligens er den nøkterne stilen et forsøk på å skape en røff og «erfaren» tone, men i praksis understreker mangelen på takt- og stemningsskifter i teksten bare den utmattende følelsen av kjedsomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer