- Sorgen er slitsom. Jeg sitter jo her med et liv jeg ikke vil leve

NRK-profil Karen Marie Berg er tilbake på jobb for første gang siden hun mistet ektemannen Hans Kristian Amundsen.

VAR MANN OG KONE: Nitimen-programleder Karen Marie Berg mistet sin høyt elskede ektemann, Hans Kristian Amundsen, i juli i fjor. Lørdag var hun tilbake på jobb. Foto: Privat
VAR MANN OG KONE: Nitimen-programleder Karen Marie Berg mistet sin høyt elskede ektemann, Hans Kristian Amundsen, i juli i fjor. Lørdag var hun tilbake på jobb. Foto: PrivatVis mer

Under ett år er gått siden NRK-journalist og programleder for «Nitimen» på P1, Karen Marie Berg (39), mistet ektemannen, presse- og Arbeiderpartiet-profil Hans Kristian Amundsen (58). Familien var på sommerferie sammen, og Amundsen kom aldri tilbake til Berg og barna. Han tok på seg joggeskoene i slutten av juli i fjor og la ut på løpetur, men hjertet stoppet et sted på veien.

Lørdag var første gang «Nitimen»s mange trofaste radiolyttere igjen hørte stemmen til Berg etter dødsfallet. Berg åpnet programmet med å fortelle om hvordan hverdagen fortoner seg etter tapet. Stemmen dirret og brast, og programlederen kjempet mot gråten på lufta.

- Livet blir ikke som man hadde trodd. Jeg trodde sommerferien i fjor skulle bli magisk. Tanken var å nyte den med ungene og mannen min, og det gjorde vi også. Vi fikk den magiske ferien hvor vi var sammen 24 timer i døgnet, men den siste søndagen i sommerferien forandret livet mitt. Mannen min dør. Han har alltid sagt at han håpet å dø med joggeskoene på. Men det skjedde altfor tidlig, sa Berg til lytterne.

NORDBERG KIRKE: Bildet er fra Hans Kristian Amundsen bisettelse. På podiet står NATO-sjef og Amundsens nære venn, Jens Stoltenberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NORDBERG KIRKE: Bildet er fra Hans Kristian Amundsen bisettelse. På podiet står NATO-sjef og Amundsens nære venn, Jens Stoltenberg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Godt å være tilbake

Det var Nordlys som først pratet med Berg om radioreturen. Overfor Dagbladet sier Berg at hun er glad for å være i jobb igjen på Marienlyst. På Facebook-veggen hennes har mange ønsket henne velkommen tilbake.

- Det er veldig hyggelig med hilsener og godt å være gang med det jeg liker å gjøre, sier Berg.

- Hvordan har dere det?

- Vi har det greit, men jeg var så veldig glad i det livet vi hadde sammen og det var og er et ufattelig sjokk. Det er ubegripelig slitsomt uten Hans Kristian og man ønsker seg ofte en pause fra sorgen, men det går ikke.

I «Nitimen» på lørdag brukte Berg sine egne dyrekjøpte erfaringer og perspektiver fra de siste ni månedene til å komme med en oppfordring til alle:

KOM LANGT: Hans Kristian Amundsen var redaktør i en rekke norske medier, statssekretær for Jens Stoltenberg og sekretariatsleder for Arbeiderpartiet. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
KOM LANGT: Hans Kristian Amundsen var redaktør i en rekke norske medier, statssekretær for Jens Stoltenberg og sekretariatsleder for Arbeiderpartiet. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- Si at du elsker den du elsker

«Vi må ikke holde igjen på kjærligheten. Vi må si det når man kjenner tanken på at fy søren jeg elsker kona mi, eller mannen min eller ungene mine. Ikke dropp å si det. For livet skjer og døden skjer. Mens vi sitter her, skjer det som skjedde med meg med noen andre. Det må ikke være så fjernt for oss, at døden inntreffer. Og når den gjør det, da må vi ha sagt det. Ikke skusle bort livet på tull. Nyt det og si at du elsker dem du elsker når du kjenner på at du elsker den personen.»

- Vi lager personlig radio og jeg synes det er viktig at lytterne vet hvor jeg er hen i livet, sier Berg til Dagbladet. Hun bruker også Facebook til å fortelle om hvordan hun og barna har det. Hensikten er å bidra litt, sier hun, å hjelpe alle rundt dem med å forstå litt mer om hvordan de skal forholde seg til at familien må leve uten ham.

- Jeg var heldig og var elsket. Det fikk jeg vite hver dag. Det gir meg en enorm ro i dag, for jeg var så sikker på hvor vi sto. Han elsket meg og jeg elsket ham. Når noe slikt skjer, er det så mye man skulle ha sagt til den som er død. Heldigvis var vi på ferie og snakket mye om forholdet vårt. Han døde da han døde, men vi hadde hatt fire uker med masse tid sammen og tid til å prate om de grundige tingene, fortsetter hun.

- Blir veldig svulstig

Berg forteller at hun er aktiv i en sorggruppe med andre som også har opplevd å miste mann eller kone.

- Man sitter der med unge folk i 30-åra. Døden skjer så altfor tidlig og da skjønner man hvor viktig livet er. Man må bruke det. Alt dette blir veldig svulstig, men det er faktisk det bunner i. Det ville jeg gjøre et poeng ut av på radio, forhåpentligvis uten å høres ut som en sånn «karpe diem»-dame. Bare husk å si at du elsker den du elsker, gjentar Berg.

Hun finner glede og terapi i å prate om ham med venner og andre som var glade i Amundsen. Berg beskriver sorgen og tomrommet etter ham som svært slitsomt.

- Jeg sitter jo her med et liv jeg ikke vil leve, for jeg vil ikke ha et liv uten ham. Likevel er jeg enke som 39-åring. Det er veldig slitsomt å forholde seg til. Mange sier at de ikke kan vite hva jeg går gjennom. Takk og lov for det, for det skal man ikke oppleve, men jeg gjorde det likevel. Man blir fortalt at det er bare tida som kan lege, og jeg håper den går fort, så jeg kommer meg litt unna og får det bedre. Samtidig vil man være nært ham. Man vil ikke glemme hvordan han gikk, hva han sa, det som preget han som person. Så man dras i begge retninger.

Sjarmerte til det siste

Hans Kristian Amundsen (1959-2018) var helt fram til døden inntraff en respektert politisk strateg, og før Arbeiderpartiet opptok mesteparten av tida hans, blant annet som statssekretær og taleskriver for Jens Stoltenberg, hadde han en lang karriere som pressemann. Han var sjefredaktør i Nordlys og nyhetsredaktør i Finnmark Dagblad, Dagbladet og Arbeiderbladet (Dagsavisen), for å nevne noe.

Da Amundsen døde skrev han også på boka «Vi er et lite land, men et stort folk slik samlet vi Norge 22. juli-21. august 2011». Verket ble ferdigstilt av Stoltenberg og Berg etter hans død. Amundsen etterlot seg fem barn.

- Jeg var sjarmert til siste slutt. Han var leken, han herjet og tullet. Rett og slett en ufattelig god mann og det er heftig å miste ham, selv ni måneder etterpå, sier Berg.

Hun satser nå på å komme gradvis tilbake i full stilling hos NRK og «Nitimen».

- Legen har gitt beskjed om at jeg ikke må stresse. Jeg må ha overskudd til barna og jeg blir fort utladet. Så foreløpig har jeg en redusert stilling, men det er godt å være tilbake.