Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sørger over døde venner

«Buena Vista Social Club»-helten Ibrahim Ferrer (75) gleder seg til kveldens konsert i Molde, selv om han er i sorg etter bortgangen til musikkvennene Celia Cruz (78) og Compay Segundo (95).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Det tynnes ut i rekkene blant de ukuelige tradisjonsbærerne av kubansk musikk. Natt til i går døde Celia Cruz, salsadronningen fra Havana, i New Jersey 78 år gammel, og Compay Segundo sovnet inn søndag etter en nyresykdom i sitt hjem i Havana 95 år gammel.

- Deres bortgang er et stort tap for Cuba, kubansk musikk og kultur, sier Ferrer til Dagbladet. Han skulle gjerne ha vært i begravelsen til sin gode venn Compay Segundo, men hans tettepakkede turné i Europa forhindrer ham i å reise hjem til Cuba.

Nytt liv

- Men vi skal få en fin konsert og kveld i Molde. Jeg husker godt mitt første møte med festivalen sammen med «Buena Vista Social Club»-gjengen for tre år siden, sier Ferrer, som gleder seg over at temperaturen på Nordvestlandet om dagen minner om den kubanske.

Dagbladet fikk en telefonsamtale med Ferrer før konserten i Finland i går, dagen før han går på scenen på Romsdalsmuseet, hvor det fortsatt er godt med billetter igjen til den levende legendens konsert i kveld.

Ved godt mot

Trass de triste nyhetene fra den andre siden av Atlanteren virker Ferrer ved godt mot. Segundo og Ferrer var nære venner, og fikk et solid comeback i 1997 etter at gitaristen Ry Cooder og filmskaperen Wim Wenders lagde filmen og plata «Buena Vista Social Club», som har solgt over seks millioner. Hans selvtitulerte debutalbum har dessuten solgt to millioner, et tall også hans nye bidrag, «Buenos Hermanos», også kan nå.

- Som en drøm

Plata og filmen forandret på alle måter livet til Ibrahim Ferrer - og Omara Portuondo, Ruben Gonzalez, Eliades Ochoa og ikke minst eldstemann og storsjarmør Compay Segundo.

Gamlingene fikk de kubanske musikkskattene fram til et nytt publikum over hele verden. De fleste av Buena Vista-gjengen har siden turnert verden rundt.

Sterk stemme

- Jeg stresser ikke, og har mellom konsertene et rolig liv. Jeg spiser sunt, og drikker mindre. Dessuten har jeg kuttet ut røyken helt. Og jeg synger hver dag, er Ferrers forklaring på at han er i stand til å reise verden rundt for å holde konserter.

Hans sterke stemme ble oppdaget da han var 12 år gammel, men i det salsakommunistiske Cuba var han i likhet med sine venner glemt. Ferrer livnærte seg som skopusser inntil han sang i «Buena Vista Social Club». I dag har han privatsjåfør og staselig Audi, agenter og flere som arbeider for ham, men selv hevder han at han utover dette ikke har lagt om livsstilen.

- Men av og til tror jeg at jeg drømmer. Ingen kan forvente noe som dette.

BORTE: Storsjarmør Compay Segundo.
BORTE: Salsadronningen Celia Cruz.
KAN IKKE AVBRYTE: Ibrahim Ferrer kan ikke reise hjem til begravelsen til sin gode «Buena Vista»-venn Compay Segundo, som døde søndag 95 år gammel. I kveld står Ferrer på scenen på Romsdalsmuseet i Molde. Her sammen med Omara Portuondo under Moldejazz for tre år siden.