Sørger over Randi

Natt til i går døde Randi Hultin, 74 år gammel. Hun etterlater seg et solid spor i norsk og internasjonalt jazzmiljø.

Hennes kontaktnett var enormt, og mang en norsk artist kan takke henne for jamsessions hjemme i Gartnerveien med tidas ledende musikere.

Åse Kleveland var en mangeårig venn, og en av pådriverne for å hedre henne med Kongens fortjenstmedalje i gull, som hun fikk i 1998:

- Det fortjente hun virkelig. Randi var en fantastisk ambassadør for Norge. I dag er jo jazzen akseptert på lik linje med andre sjangrer. Men det er ikke så mange årene siden jazz i Norge ble sett på som et marginalt fenomen. Hun har mye av æren for å ha trukket jazz fram i lyset.

Dåpshjelp

Bassisten Arild Andersen var en av de unge, håpefulle for mange år siden i Gartnerveien, i selskap med de store i jazzfaget:

- Randi hadde en veldig fin evne til å behandle alle likt. Enten de nå var store stjerner eller bassister fra Strømmen. Et av de morsomste minnene jeg har med Randi er fra et jazzcruise med SS «Norway» for 15 år siden. Min datter Line var tre måneder den gangen, og på dekket utenfor øya St. Thomas ble hun døpt. Randi var med som en slags gudmor og vi sang «St. Thomas» av Sonny Rollins - som Randi hadde lagd tekst til. Seinere fikk Randi Sonny Rollins til å lage en dåpsattest med personlig hilsen. Det viser litt av måten Randi tenkte på.

Dronning

Egil Kapstad har også mange gode minner fra selskap med Randi Hultin og hennes hær:

- Randi var utrolig viktig for oss musikere her hjemme. Hun brakte hele jazzverdenen hit til Norge og vi fikk møte dem i uformelle sammenhenger i Gartnerveien. Musikere satte henne veldig høyt.

Poet Jan Erik Vold var også en av Randi Hultins nære venner:

- Hun var jo jazzens ukronede dronning i Norge. Hun satte jazz på kartet her hjemme, og Norge på verdenskartet. Hun var nysgjerrig, hadde åpne ører og var trofast. Hennes enorme kontaktflate fikk jeg selv merke da jeg i 1988 lagde plate med Chet Baker i Paris. Randi var den som formidlet kontakt med Chet først.

Laila Dalseth omtaler Hultin som unik:

- Hun tilhørte en rase det ikke finnes mange eksemplarer igjen av. Hun var en ildsjel og engasjementet kom direkte fra hjertet. På den måten skaffet hun seg sin store kontaktflate. Norske jazzmusikere i utlandet får stadig høre «hils Randi!».

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

Jazz-hjem: Mange norske artister kan takke Randi Hultin for jamsessions hjemme på Manglerud i Oslo.