Sørgmodig

Rapport fra en trøstesløs virkelighet i London.

FILM: At hverdagslivet i engelsk arbeiderklasse kan være trist og leit, har vi sett mange eksempler på. Men hos Mike Leigh blir denne uutholdelige tilværelsen gjort om til et levende drama om mennesker, samhold og et svakt lys i håpløsheten.

«Alt eller ingenting» handler om den sørgmodige drosjesjåføren Phil, familien hans og to andre familier i nærmiljøet - et umenneskelig blokkområde i Sør-London. Timothy Spall spiller Phil, og er mesterlig som en mann som vet han har tapt uansett hva han måtte finne på. Han sover lenge hver morgen og tjener ikke særlig mye på å kjøre minicab, men han har ikke tenkt å gjøre noe med det.

Phil er samboer med effektive Penny (Lesley Manville), som sitter i kassa på et supermarked. Sammen har de to overvektige voksne barn som bor hjemme: Stillferdige Rachel (Alison Garland) vasker på et sykehjem, mens aggressive Rory (James Cordon) stort sett ligger på sofaen, ser på tv og syter.

Familien har mistet evnen til å snakke med hverandre, og det må en krise til for å få dem på rett kjøl igjen. Og når Rory faller sammen utenfor blokka med hjerteinfarkt, må Phil og Penny desperat prøve å finne tilbake til hverandre igjen.

Mike Leigh beskriver gudskjelov ikke dette i all sin gru - personene er mildt karikerte, og det er også plass til humor i handlingen. Men mest av alt er dette et drama hvor gode skuespillere beskriver en trøstesløs virkelighet på en svært troverdig måte.