Sorgmunter flyktningsaga.

Årets tredje fine langfilmdebut i regifaget her hjemme er et gledelig faktum, og i likhet med sine forgjengere i vinter, har Alexander Røsler solid bakgrunn som dokumentarist og novellefilmmaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Mendel» handler om noen jødiske flyktningers møte med Norge tidlig på 50-tallet. Filmens opplevelses-vinkel er - stort sett - den niårige gutten Mendels. Sammen med den eldre broren David og foreldrene Bela og Aron kommer guttungen til en liten randstat ut mot storhavet som, bortsett fra tyskokkupasjonen 1940-45, har sluppet med å være tilskuere til vår verdensdels ulike tragedier. Den lille tysk-jødiske familien Trotzig tilhører de få overlevende jøder fra leirhelvetet i Tyskland. De voksne har forferdelige, navnløse opplevelser å leve videre med.

Barna møter storøyd det norske, slik det ytrer seg i smått og stort, fra tvungen tran til fremmedhat og mobbing. En ekstra bør for disse fremmede, er det grunn til å tro, var at de var tysktalende i et etterkrigs-Norge, ennå tungt av okkupasjonsminner.

ALEXANDER RØSLER (f. 1947 i Dachau) kom hit selv som flyktning, fire år gammel. Hans egen historie ligger nok som en klangbunn i «Mendel», men her er det vel igjen tale om en uoppløselig blanding av Dichtung und Wahrheit. Filmen levendegjør på en overbevisende måte en grunnsituasjon for flyktninger nærsagt til enhver tid - skaket og skadet på kropp og sinn av nære og ekstreme erfaringer. Outsider-motivet varierer filmen i skildringen av Vottemannen (Bjørn Sundquist), som plages av ungeflokken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer