Sorry for den egenmeldingen!

Det er ikke noe man skryter av, men du har nok gjort det du også. Tatt deg en sykedag eller to, på et litt for tynt grunnlag.

«SYK»: - Hvorfor er det egentlig så ille at folk tar seg en ekstra dag egenmeldt ferie? Slike «fridager» er på prinsipielt grunnlag ingenting annet enn tyveri, skriver kronikkforfatteren. 
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
«SYK»: - Hvorfor er det egentlig så ille at folk tar seg en ekstra dag egenmeldt ferie? Slike «fridager» er på prinsipielt grunnlag ingenting annet enn tyveri, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Flesteparten av alle nordmenn har nok på et eller flere tidspunkt tatt en egenmelding eller sykemelding som ikke var helt nødvendig. Jeg er intet unntak og det vil jeg beklage.

I Norge er det veldig lett å få fri hvis du er for syk til å dra på jobb. Det er bra. Man planlegger ikke når man blir syk og ingen liker å være ordentlig dårlig, men det forekommer. Om du mot formodning skulle like å være syk, er du ikke syk nok og burde følgelig dra kroppen ut av sofaen og komme deg på jobb. Altfor mange liker tydeligvis dessverre å være «syke».

Men det er også lett å se hvorfor Ola nordmann er så glad i å være syk. Grunnen er selvfølgelig 100 prosent sykelønn. For hva er vel egentlig bedre når klokka ringer klokka 06:15 enn å dra dyna godt over skuldrene, titte ut på regnværet og tenke «akkurat i dag føler jeg meg litt syk».

Nordmenn er faktisk så syke at Norge har det klart høyeste sykefraværet av alle OECD-landene. Samtidig blir Norge kåret til verdens beste land å bo i, blant annet på grunn av god helse. Det er dermed hevet over enhver tvil at grunnen til det høye sykefraværet er våre svært sjenerøse velferdsordninger. Når man får 100 prosent lønn og i tillegg slipper unna bompenger/bussbillett til og fra jobb, så gjør det åpenbart noe med folkets incentiver for å dra på jobb. Disse ordningene har vært så snille og enkle å misbruke at hele vår arbeidsmoral er blitt endret. Hvor dårlig vår arbeidsmoral er blir spesielt tydelig under store arrangementer som fotball eller ski-VM, da sykefraværet skyter i luften. For eksempel økte sykefraværet blant menn med 40 prosent under fotball-VM, ifølge Nav-rapporten «Sykefravær og konjekturene» (2008). Ingen skal fortelle meg at det er tilfeldig at sykefraværet alltid øker kraftig under slike arrangementer.

Men hvorfor er det egentlig så ille at folk tar seg en ekstra dag egenmeldt ferie? Slike «fridager» er på prinsipielt grunnlag ingenting annet enn tyveri. Den gangen jeg tok en slik «fridag» fikk jeg likevel lønn for den dagen. Lønn for et arbeid jeg ikke gjorde, og som min sjef i tillegg måtte betale noen andre for å gjøre for meg.

Hele prinsippet bak lønn, slik filosofen John Locke ville forklart det, er at jeg bytter noe av verdi for deg (arbeidskraft) mot noe av verdi meg (penger). En byttehandel er alltid avhengig av at A gir noe til B, som igjen gir noe tilbake til A. Hvis A gir noe til B og forventer å få noe tilbake men ikke gjør det, er det ikke et bytte, det er lureri og svindel.

Gjør følgende tankeeksperiment: Tenk deg at du kjøper et maleri på finn.no. Du gjør en avtale med selgeren at du skal overføre 1500 kroner til selgers konto, deretter skal selger sende deg maleriet. Men selv om du har overført penger til selger kommer det aldri noe maleri. Du er blitt svindlet.

Når Ola nordmann ringer sjefen og sier han er syk, betaler sjefen i prinsippet for et maleri han ikke får og Ola nordmann har blitt en svindler. Hva ville du selv tenkt om du måtte betale noen for et arbeid de ikke gjorde? Eller hva ville du tenkt om sjefen din ikke betalte deg for et arbeid du hadde gjort? Hva er egentlig forskjellen? Den gangen jeg tok den egenmeldingen på et såkalt «tynt grunnlag» tenkte ikke jeg på denne måten. Jeg tenkte «det er jo slik som alle gjør».

Nettopp det at så mange tenker som jeg gjorde er grunnen til at sykefraværet i Norge er på OECD-toppen. Grensene for når vi sykemelder oss eller skriver en egenmelding er blitt forskjøvet. Denne forskyvningen av grensene for når vi er syke har også presset prisen samfunnet betaler for sykefravær i taket. I 2013 vil sykefraværet i Norge koste skattebetalerne 32,8 milliarder kroner.

Norge må gjøre noe med denne negative utviklingen. Forskning fra både Norge og Sverige, samt erfaring fra en rekke land, viser at det beste tiltaket for å snu denne utviklingen er kutt i sykelønnsordningen og innføring av en såkalt karensdag. Sverige har i dag 85 prosent lønn under sykdom, én karensdag og mye lavere sykefravær enn Norge.

Norge trenger at befolkningen jobber mer, det har både sentralbanksjefen og finansministeren uttalt. Det er FpU helt enig i. Det beste vi da kan starte med, er å få ned sykefraværet. Men skal vi klare det trenger vi å gi folk incentiver til å møte opp på jobb, hva er da et bedre incentiv enn at det lønner seg å jobbe framfor å ligge hjemme og synes synd på seg selv. Derfor vil Fremskrittspartiets Ungdom gjøre som «söta bror» og kutte sykelønna med 15 prosent samt innføre en karensdag, altså at man ikke får lønn dag første dagen man er borte med egenmelding.

Hvilket tankesett er det vi ønsker å lære vårt lands unge gutter og jenter? At det skal lønne seg å stå opp og jobbe, selv om du er litt ekstra trøtt og kanskje småsyk? Eller at det er greit å la andre betale for at du kan sitte hjemme å drikke cola og se på Dr. Phil? Jeg håper du er enig med meg i at det første alternativet er best.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.