Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Sorry, ikke noe Beatles på iTunes

Sier Michael Jackson.

(Dagbladet.no): Kommer The Beatles-katalogen til iTunes Store, eller gjør den ikke? Og er det den fallerte popkongen Michael Jackson som legger hindringer i veien for at popgeniene fra Liverpool får digital distribusjon?

Forvirringen er bortimot total etter at britiske medier for få dager siden rapporterte at The Beatles var på vei inn i iTunes Store.

Katalogen til John, Paul, George og Ringo har lenge vært blant det mest etterspurte innholdet i Apples musikkbutikk, men juridiske konflikter mellom Apple og The Beatles-plateselskapet med samme navn har gjort samarbeidsklimaet dårlig. Ryktene om en kommende lansering har likevel versert lenge, uten at det er skjedd noe konkret.

Tre milliarder

Inntil nå. For ifølge flere britiske aviser skulle Paul McCartney som representant for The Beatles nå være i ferd med å gjøre en avtale med iTunes, i kjølvannet av forliket mellom Apple og Apple. McCartney distribuerte selv sitt siste soloalbum via iTunes. Avtalen skulle etter sigende være verdt et sted i nærheten av tre milliarder kroner.

Med en slik pris for The Beatles-katalogen, ville Apple måtte selge vanvittige 1,8 milliarder Beatles-filer for å gå i null på investeringen, skriver Silicon Alley Insider.

Det bekymrer selvsagt ikke alle som venter på å få The Beatles i iTunes. Men  ikke før var gladnyheten ute, så kommer motmeldingen om at avtalen likevel ikke er i boks.

Og kilden til de dårlige nyhetene? Sony/ATV publishing, som eies av Sony og Michael Jackson. Mens det er EMI-gruppen som eier rettigheten til The Beatles\' innspillinger, er det Sony/ATV som sitter på publiseringsrettighetene til det meste av The Beatles-katalogen.

UENIGE OM BEATLES-KATALOG: Michael Jackson eier store deler av publiseringsrettighetene til The Beatles-katalogen, som Paul McCartney etter sigende nå ønsker å gjøre tilgjengelig via iTunes. Foto: SCANPIX
UENIGE OM BEATLES-KATALOG: Michael Jackson eier store deler av publiseringsrettighetene til The Beatles-katalogen, som Paul McCartney etter sigende nå ønsker å gjøre tilgjengelig via iTunes. Foto: SCANPIX Vis mer

McCartney irritert

Paul McCartney har i alle år vært mektig irritert over at Jackson klarte å sikre seg eierskapet til publiseringsrettighetene, og skal ved flere anledninger har forsøkt å kjøpe dem tilbake.

Representanter for Sony/ATV sier nå at noen iTunes-avtale ikke er inngått. Det er uvisst hva som skal til for for at også Jackson og Sony skal stille seg bak en avtale, men uansett oppstår den paradoksale situasjonen at mannen som for 25 år siden spilte inn «The Girl is Mine» på klassikeren «Thriller» sammen med McCartney, nå kan være det største hinderet for at Macca og resten av The Fab Four får digital distribusjon.

Thrilleren fortsetter - følg med.

GLADERE DAGER: McCartney og Jackson på «Thriller»-singelen «The Girl Is Mine» (1982).
THE FAB FOUR: Paul McCartney, Ringo Starr og familiene til John Lennon og George Harrison ønsker å gjøre The Beatles\' musikk tilgjengelig i iTunes. Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media