DEBATT

Operasjon dagsverk:

Sorry, mamma og pappa

I dag skal vi ut og endre verden. Den vi arvet er ikke bra nok.

JOPBER I GRUVA: Gruvearbeiderne Mukamba (t.v) og Daniel (t.h.) bor i Mwenga i Øst-Kongo, og forteller om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver. Her med Jens Øygarden Ingebrigtsen, leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Privat
JOPBER I GRUVA: Gruvearbeiderne Mukamba (t.v) og Daniel (t.h.) bor i Mwenga i Øst-Kongo, og forteller om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver. Her med Jens Øygarden Ingebrigtsen, leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sorry, mamma og pappa. Mobilene og macene dere har gitt oss er kjempefine, og utdannelsen staten gir oss er bra. Vi setter pris på det. Takk! Men – den verdenen vi arvet er så urettferdig at det nesten er vanskelig å forstå.

40 000 unge risikerer hver dag livet i gruver i østlige DR Kongo for å utvinne mineralene som brukes i mobilene våre. Ta for eksempel Daniel eller Mukamba fra gruveområdet Mwenga i Øst-Kongo. Vi besøkte hjembyen deres tidligere i år, og de kan fortelle historier om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver, og om venner som ruser seg for å tørre å gå på jobb i gruvene. Alt dette for rundt ti dollar i måneden. Det finnes med andre ord ungdom som risikerer livet og framtida for lommepenger for at batteriet i mobilen min skal vare lenger. Kan vi virkelig bare trekke på skuldrene og akseptere at verden «bare er sånn»?

Ingen ting «bare er sånn». Urettferdighet har ikke oppstått av seg selv. Alle urettferdige systemer på jorda har blitt skapt av mennesker. Og de kan endres av mennesker. I Øst-Kongo finner du noen av verdens mest verdifulle mineraler, og noen av verdens fattigste mennesker. Kongolesisk ungdom vokser opp i en verden hvor mange må risikere alt – for nesten ingenting – slik at noen andre kan tjene seg rike. Med andre ord: Verden er ikke bra nok. Det er derfor vi skal jobbe på OD-dagen i morgen.

Dette er ikke en fortelling om kontrastene mellom ungdom i Norge og DR Kongo. Vi er alle ungdom, uansett hvor vi tilfeldigvis blir født. Det spiller ingen rolle hvilken farge huden din har, hvilket språk du snakker, om du ber til en gud eller ikke, og i så fall hvilken. Vi blir alle født med de samme drømmene, men ofte med helt ulike forutsetninger. Og vi fortjener alle en rettferdig sjanse i livet.

Daniel og Mukamba er akkurat som oss. De er ganske gode i fotball, har kule klær og bra moves på dansegulvet. Daniel drømmer om å bli lege, og Mukamba planlegger å bli verdens beste IT-konsulent.

Men veien er lenger for Daniel og Mukamba enn for de fleste på planeten. Ungdom i Øst-Kongo er ikke annerledes enn ungdom i Østfold, men mulighetene for å skape seg en framtid de to stedene er helt forskjellige. Det hjelper ikke å være et geni hvis du ikke har muligheter til å utvikle deg som menneske.

I Øst-Kongo finner du noen av verdens mest verdifulle mineraler, men du finner også en mye mer verdifull ressurs: Millioner av ambisiøse ungdommer. Den menneskelige prisen ungdom i DR Kongo betaler for teknologien vår er skyhøy, men vi vet at himmelen kunne vært grensen hvis de bare fikk muligheten.

Vi setter pris på alt vi har, men alt kan ikke settes en pris på. Mineralene i mobilene våre er verdt pengene, men ikke prisen. For den virkelige prisen betales av ungdom i DR Kongo. En slik verden gidder vi faktisk ikke å akseptere. For selv om prisen vi betaler i livet er ulik, er vi alle like mye verdt. God OD-dag!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer