DEBATT

Operasjon dagsverk:

Sorry, mamma og pappa

I dag skal vi ut og endre verden. Den vi arvet er ikke bra nok.

JOPBER I GRUVA: Gruvearbeiderne Mukamba (t.v) og Daniel (t.h.) bor i Mwenga i Øst-Kongo, og forteller om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver. Her med Jens Øygarden Ingebrigtsen, leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Privat
JOPBER I GRUVA: Gruvearbeiderne Mukamba (t.v) og Daniel (t.h.) bor i Mwenga i Øst-Kongo, og forteller om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver. Her med Jens Øygarden Ingebrigtsen, leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sorry, mamma og pappa. Mobilene og macene dere har gitt oss er kjempefine, og utdannelsen staten gir oss er bra. Vi setter pris på det. Takk! Men – den verdenen vi arvet er så urettferdig at det nesten er vanskelig å forstå.

40 000 unge risikerer hver dag livet i gruver i østlige DR Kongo for å utvinne mineralene som brukes i mobilene våre. Ta for eksempel Daniel eller Mukamba fra gruveområdet Mwenga i Øst-Kongo. Vi besøkte hjembyen deres tidligere i år, og de kan fortelle historier om venner som har blitt kvalt eller begravd levende på jobb i gruver, og om venner som ruser seg for å tørre å gå på jobb i gruvene. Alt dette for rundt ti dollar i måneden. Det finnes med andre ord ungdom som risikerer livet og framtida for lommepenger for at batteriet i mobilen min skal vare lenger. Kan vi virkelig bare trekke på skuldrene og akseptere at verden «bare er sånn»?

Ingen ting «bare er sånn». Urettferdighet har ikke oppstått av seg selv. Alle urettferdige systemer på jorda har blitt skapt av mennesker. Og de kan endres av mennesker. I Øst-Kongo finner du noen av verdens mest verdifulle mineraler, og noen av verdens fattigste mennesker. Kongolesisk ungdom vokser opp i en verden hvor mange må risikere alt – for nesten ingenting – slik at noen andre kan tjene seg rike. Med andre ord: Verden er ikke bra nok. Det er derfor vi skal jobbe på OD-dagen i morgen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer