Sorry, Spice

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du skal ha fortrengt eller aldri fått oppleve popmusikkens glade, berusende magi for ikke å sympatisere voksenklokt med Spice Girls-fansen i disse dager. Det er neiggu ikke greit når bobler sprekker og plakatstore glansbilder revner, slik en ikke liten del av verdens pre-pubertale befolkning opplever det nå. Plutselig har den sorgløse jentegjengen fått både mobbeoffer og ond heks, og alskens små Spice-kloninger konfronteres med det uunngåelige: Det fantes likevel ikke nok «human touch» og «girl power» til å holde bestevennskapet levende. Skår varsles allerede i den gjenværende kvartettgleden, og Frank Zappas kyniske virkelighetsbeskrivelse rykker nærmere: «We're only in it for the money.»

  • Om Spice Girls tar plass i pophistorien som kapittel eller fotnote, avhenger av øyet som ser og øret som hører. Som nyskapende musikalsk kraft veier gruppa knapt et kryddermål, målt mot populærmusikkens giganter, fra Rogers & Hammerstein via Leiber/Stoller til hele 60-tallskobbelet med Lennon/McCartney, Jagger/Richards, Bob Dylan og Brian Wilson i spissen. Den som legger musikalske kriterier til grunn, øyner knapt Spice Girls mot Zappa og Randy Newman, Tom Waits og Robbie Robertson, Willie Nelson, Michael Jackson og Bruce Springsteen. For å nevne bare et fåtall av dem som har utviklet popmusikken til å bli en av hundreårets to ektefødte og dominerende musikkformer (jazz er selvfølgelig den andre).
  • Men det rent musikalske er bare en del av pop-magien. Og som utøvere, som «kommersielle fenomener», er Spice Girls mer enn en fotnote, selv om de stiller bak Elvis, The Beatles, Stones og noen til også i den køen. La gå at andre, fra The Osmonds til Take That, traff ungt og brusende. Men det var Spice Girls som traff så ungt at hele sexspillet gikk høyt over hodet på kjernepublikummet, og som for alvor gjorde popmusikken til barnemusikk, ledsaget av en - riktig nok diffus - ideologisk overbygning, girl power. Spice Girls ga småjentene pophelter av eget kjønn.
  • «The first cut is the deepest,» sang P.P. Arnold for mange år og idoler siden, og når framtidas unge mødre skal fortelle sine barn om den gang mor var liten pike, vil nok Spice Girls bli nynnet og nevnt. Kanskje med ettertankens lett vemodige smil om munn, for popmusikkens magi skal vi ikke undervurdere. Vi vet det, vi som en gang var dens begeistrede objekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer