DEBATT

Debatt: Blodgivere

Sorry, vi vil ikke ha blodet ditt!

Vi mangler 30.000 blodgivere i Norge. Hvorfor er døve uønsket? De mangler hørsel, ja, men de har blod.

IKKE ENKELT: Er du frisk og mellom 18 og 60 år, kan du melde deg som blodgiver. Men. Det finnes mange «men». Lista over hvem som ikke kan gi blod, den er lang, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE ENKELT: Er du frisk og mellom 18 og 60 år, kan du melde deg som blodgiver. Men. Det finnes mange «men». Lista over hvem som ikke kan gi blod, den er lang, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I fjor hadde Blodbanken ved Oslo universitetssykehus kritisk lav beholdning av blod. Den var så lav at ansatte ringte til blodgivere for å be dem gi mer. Vi får ofte vite at det trengs mer blod. Hvorfor i all verden kan ikke da døve og hørselshemmede få slippe til?

Her kommer ei frisk, sunn og sprek ung frøken. Hun vil gjerne gi blod. «Sorry, vi vil ikke ha blodet ditt!» Begrunnelse: Du er døv.

Er du frisk og mellom 18 og 60 år, kan du melde deg som blodgiver. Men. Det finnes mange «men». Lista over hvem som ikke kan gi blod, den er lang. Noen punkter kan jeg forstå, men jeg klarer ikke fatte hvorfor døve blir utelatt? Hva er denne diskrimineringen god for?

Vi mangler 30.000 blodgivere i Norge. Hvorfor er døve uønsket?

Diskrimineringsnemnda fastslår at det IKKE er diskriminerende praksis å utestenge døve og hørselshemmede. Jeg har lest uttalelsen fra Diskrimineringsnemnda.

Det står følgende: «En tredjepart i samtalen, i form av en tolk, er med på å heve terskelen for åpenhet fra blodgiverens side om sensitive forhold.»

Hvorfor skulle noen finne på å oppgi feil opplysninger? Hvem går vel inn for å bli blodgiver uten å være ærlig om sensitive forhold? Hvem tør å ta den sjansen, og leve med konsekvensene? Dette er latterlig.

Kjære dere. De mangler hørsel. De har redusert hørsel. De har syn. De kan lese informasjonen. Kan dere vurdere å la dem svare gjennom skjemaer? Det må være mulig å finne en løsning. Mulighetene er mange. Her trenger vi en bedre tilrettelegging, det er alt som skal til. La døve og hørselshemmede gi blod!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer