Sørstatsbandet som overlever alt

Det finnes knapt et band med en mer dramatisk historie enn Lynyrd Skynyrd. Seks av medlemmene er drept i ulykker siden starten i 1965, men sørstatsrockens flaggskip seiler videre.

Norwegian Wood

  • Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet arrangeres i år for niende gang på rad. Festivalen presenterer store utenlandske navn, men har også en scene for norske nykommere.
  • Årets festival starter i dag. Hovedgjester er Van Morrison og Bryan Ferry, mens Magnus Grønneberg og Babel Fish er framtredende norske navn.
  • I morgen kan du høre bob hund, Morten Abel og et samarbeid mellom Big Bang og Jaga Jazzist.
  • Mandag kommer Lynyrd Skynyrd, dessuten norske Young Neils.

2. pinsedag entrer de scenen under Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet.

Nimannsbandet Lynyrd Skynyrd fra Florida har overlevd skiftende trender og besetninger i 35 år. Med et vanvittig trøkk fra tre gitarister og en blanding av nye og gamle sanger, toppet med sørstatshymnen «Sweet Home Alabama» og den episke «Free Bird», framsto gruppa friskere enn noen gang da vi hørte dem i Chicago sist høst.

Flyulykke

- Takk for komplimenten, sier Johnny Van Zant (41).

Han overtok som vokalist i 1987, ti år etter at broren Ronnie og fire andre band- og crewmedlemmer ble drept i en flyulykke. I 1990 døde også Allen Collins av komplikasjoner etter en bilulykke fire år tidligere.

Johnny var 18 år da flyulykken skjedde, og han innrømmer at han var lite komfortabel med å gå inn i brorens rolle da bandet kom sammen igjen.

- Jeg ville ikke trampe på hans minne, og var også redd for hva fansen ville si. Men de gjorde valget for meg, sier Van Zant.

Lynyrd Skynyrd er både et band og et hyllestband.

- Vi hyller våre døde brødre og søstre og fører arven videre, men vi ville kjedet oss om vi ikke også hadde spilt nye låter, mener Van Zant.

- Vi har spilt «Sweet Home Alabama» elleve millioner ganger, og vi kommer til å fortsette å spille den, lover han.

Sørstatsflagget

Et stort sørstatsflagg folder seg ut under avspilling av låten, for øvrig et svar på Neil Youngs sørstatskritiske «Southern Man» da den kom i 1974. Men Van Zant benekter at det har noe med politikk eller rasisme å gjøre.

- Flagget ble riktignok brukt i en borgerkrig som aldri skulle funnet sted, men for oss betyr det rett og slett at vi er fra Sørstatene. Det handler om arv. Mange av mine favorittsangere er svarte, sier Vant Zant, og nevner navn som Ray Charles og Marvin Gaye.

- Du kan ikke hate noen du elsker. Vi har faktisk vurdert å sy på et slagord på flagget, «Heritage, not hate», legger han til.

- Det er ventet mange mc-folk i Frognerbadet?

- Lynyrd og bikere går veldig bra sammen, sier Johnny Van Zant med et lurt smil.