Sorte får

Cradle of Filth er Sonys nye verstinger. Vi møtte gutta i storform på besøk i Oslo.

Vi loves vårens råeste album når britiske Cradle Of Filth slipper sitt nye album på storselskapet Sony 10.mars. Vokalist Dani Davey og keyboardist Martin Powell er kledt i obligatorisk svart fra topp til tå når vi møter dem på et hotellrom i Oslo. Agendaen er promotering, men de to gutta synes å være mest imponert over utsikten til Holmenkollen gjennom hotellvinduet.

- Jeg er helt forbløffet over hoppbakken der oppe. Jeg hørte om ei jente som hoppet der og brakk alle beina i kroppen. Jeg kan ikke forestille meg å kjøre ned der. Det skremmer meg bare å tenke på det, utbryter Martin.

- Jeg er nesten hypnotisert. Kan vi dra dit?, spør Dani bak sorte solbriller og ler.

Svart album på storselskap

Tøffe eller ikke, det som egentlig står på programmet er guttas nye album «Damnation and A Day». Bandet har tidligere gitt ut fem album på mindre plateselskap, men nå har de altså fått storselskapet Sony i ryggen, noe som er relativt sjeldent innen den mørke delen av Metal-sjangeren. Plata har blitt en storproduksjon med orkester og kor, men låter fremdeles tungt, aggressivt og brutalt, ifølge plateseskapet.

- Det viktigste først. La oss snakke om plata.

- Å nei, ikke det, igjen. Jeg finner meg ikke i det, intervjuet er over, utbryter Dani. Før han skjerper seg og spør: - Hva vil du vite?

- Ok, hva kan vi forvente oss?

- Nye sanger. He he he.

Gutta er åpenbart i godt humør. Men til slutt ser det ut til at de husker hva som står på timeplanen, og begynner å snakke om det nye albumet.

- Vi har brukt omtrent fem måneder på å skrive sangene, og omtrent det samme på å spille inn plata. Men vi gjorde det på en måte i flere sprut, ehem. Blant annet var vi en uke i Ungarn, hvor vi tok opp orkesteret og koret. Vi fikk Scrap 60 fra USA til å mikse plata etterpå, men halvveis i prosessen måtte vi dra på turné. Og det var egentlig bra, for da kunne vi ta litt fri og re-evaluere plata etterpå. Det er en av fordelenene ved å være på Sony. De har penger nok, så produksjonen ikke plutselig stopper opp.

- Og selvfølgelig orkesteret og koret. De har vi aldri hatt råd til tidligere. Men denne gangen kunne vi faktisk realisere det vi ville gjøre, sier Martin.

- Så Sony bestemte ikke hva dere skulle gjøre?

- Nei. Det er en god ting med Sony. Jeg husker et møte vi hadde med fyren som signerte oss. Han sa at han ikke forsto musikken, og ikke var en fan, men at han respekterte det vi gjorde og visste vi solgte mange plater. Vi beundret «rett på sak»-ærligheten, og det var en av grunnene til at vi signerte. Og den linja har de holdt. De foreslår ting, som videoen for «Babalon A.D.». Vi fikk se en masse videoer, så valgte vi en regissør som heter Wiz, som har laget video for Marilyn Manson, Smashing Pumpkins, og til og med Oasis.

- Dere er ikke redd for å bli kritisert for valget av plateselskap?

- De samme tingene som drev oss for ti år siden, driver oss nå. Vi vil at folk skal høre musikken vår - og vi vil ha en god produksjon. Men det er alltid noen som sier vi har solgt oss, sier Dani.

- Man gir ikke ut et album, hvis man ikke vil at noen skal kjøpe det. Hvis man mener at å selge seg er å selge plater, så la for faen være å gi ut plater. Så lenge vi er fornøyde med resultatet, spiller de ingen rolle hva andre måtte synes, fortsetter Martin.

Gutta beskriver det ferdige resultatet som en stor produksjon, hvor det første som møter deg er et massivt orkester. Til forskjell fra bandets tidligere plater har den et større og tyngre lydbilde, og sangene er kortere og mer konsise.

- Jeg tror det nye albumet er mer modent, sier Dani.

Ikke akkurat Black Metal

Her hjemme har vi gjerne sett på Black Metal som et norskt sjangerprodukt som har slått an i utlanet. Men hva synes de britiske gutta om den norske Black Metal-scena?

- Er det en scene? Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke hva Black Metal betyr lenger. For meg er det bare musikk, bare Metal, sier Martin.

- Så dere vil ikke kalle dere selv et Black Metal-band?

- Jeg vet ikke hva vi ville kalle oss selv. Jeg ville kalle oss idioter eller noe, sier Martin og får bifallende humring fra sidelinjen. - Jeg mener, når du er involvert i et band, så kan du ikke stille seg på utsiden og definere deg selv som noe bestemt.

- Mange av de beste eksponentene for Black Metal var basert i Norge. Det var en magisk æra, Black Metal-scenen. Den satte på en måte Norge på kartet, «Åh Se, det kommer en ildsprut ut av Norge». Det var en enorm mengde band, og en stund var det spennende. Men på mange måter er det bedre nå. Jeg liker virkelig det siste Satyricon-albumet, men jeg har hørt at Satyr er en skikkelig drittsekk, sier Dani og ler.

- Men du mener scena er over?

- Ja, den vært over en del år nå. Jeg tror mange har distansert seg fra scena. Alle driver og eksperimenterer, og når du trekker en scene i alle retninger er det som å prøve å holde den sammen med gummistrikk, den sliter seg selv i stykker.

- Dere liker ikke å sette merkelapp på deres egen musikk?

- Det handler ikke om å like, det er bare veldig vanskelig å gjøre, sier Martin.

- Avantgarde-gothic-death-doom, foreslår Dani.

- Med melodier fra twisted jazz, fullfører Martin.

Travle tider på veien

Dette året blir veldig travelt for Cradle Of Filth. De spiller i Russland i disse dager, deretter skal de på turné i Europa. Og i sommer skal de gjøre sin første amerikanske rockefestival-opptreden på Ozzfest, Ozzy Osbournes turnerende festival. Der er de i selskap med artister som Korn, Marilyn Manson og Ozzy selv.

- Jeg tror vi skal spille på en festival i Sverige i sommer, men jeg vet ikke hvilken. Vi har en bookingagent vet du, for vi kan ikke blir innvolvert i alle aspekt ved bandet, da gjør vi plutselig bandets bokføring og vasker toalettet, forklarer Dani.

- Når spiller dere i Norge neste gang?

- Vi vet ikke, kanskje på Quart. Men siden vi skal være med på Ozzfest så krasjer det muligens. Ellers tror jeg kanskje de norske promotørene ikke tør å ta sjansen. De vil bare ha oss inn på små steder, og det er ikke verdt det. Men vi har en stor fanskare, så det er et mysterium, sier Martin.

- Og hva kan dere fortelle om showet?

- Vi holder på å planlegge det nå. Årets lysshow blir enda større enn tidligere og det blir streaming også med projeksjoner av bilder. Dessuten blir det scenedesign med ramper og greier, forteller Dani, før han blir avbrutt av Martins nye idé.

- Også kan vi jo ha en stort skihopp på enden av scenen. He he.

Cradle Of Filth slipper i dag albumet «Damnation and a Day» på Sony Music. Les mer om dem på www.cradleoffilth.com og på www.sonymusic.co.uk.

IKKE SATANISTER:</B> Dani (i front) påstår at gruppa ikke er satanister, selv om den nye plata handler om Lucifer. - Det er mer en fascinasjon over det svarte, et slags eventyr, forklarer han.
SHOWMENN:</B> Det skal ikke stå på sminken...