SOMMEL: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken må sørge for at de som jukser til seg tilskudd, tas. Kjappere. Det mener Dagbladet på lederplass. 
Foto: Morten Holm /  SCANPIX
SOMMEL: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken må sørge for at de som jukser til seg tilskudd, tas. Kjappere. Det mener Dagbladet på lederplass. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

SOS Somling

Les Dagbladets leder om SOS Rasisme-saken.

SOS Rasisme-saken antar stadig nye høyder. Dagbladet har avslørt omfattende juks med medlemstall og fiktive identiteter i medlemsregisteret til SOS Rasisme. Organisasjonen har gjennom flere år tilsneket seg millioner av kroner i støtte. Kravene mot organisasjonen fra paraplyorganisasjonen LNU, Oslo kommune, staten med flere, er på totalt 18 millioner kroner. Disse pengene er blant annet brukt til å betale inn falske kontingenter (Den såkalte AUF-metoden) og til å investere i eiendom.

Dagbladet har også avdekket hvordan sentrale personer i SOS Rasisme skal ha hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser i strid med skatteforskriften og til private ferier. Ansatte skal ha blitt lønnet svart. Saken er trolig den mest omfattende og den groveste medlemsjukssaken Norge har sett. Kravene er mye høyere enn de var i sakene mot Norsk Målungdom og i AUF. Likevel har reaksjonene fra politiet og myndighetene vært trege.

De siste dagene har Dagbladet omtalt hvordan bevismaterialet i det sivilrettslige oppgjøret mellom LNU og SOS Rasisme ifølge en tidligere ansatt var forfalsket, og hvordan bevismaterialer ble brent og makulert. I denne saken setter tilsynelatende bare fantasien grenser for triksingen.

Ansvarlig statsråd Audun Lysbakken avfeier kritikk fra Høyre og sier at han har gjort alt han har kunnet. Politiet i Haugesund sier at de jobber med saken «i sitt eget tempo». Men det er grunn til å være kritisk til håndteringen. Lysbakken har riktignok stevnet organisasjonen, og krever tilbake 6,8 millioner kroner. Men LNU har gått foran, og har allerede fått medhold i et krav på 9,7 millioner. De står først i køa, ikke staten. Det er snart to år siden Dagbladet hadde de første avsløringene i saken. Staten gikk til anmeldelse først i fjor sommer. Mens politiet somler, forsvinner bevisene bokstavelig talt opp i røyk foran øynene på dem. Kontorene til SOS Rasisme ligger hundre meter fra politistasjonen.

Unnfallenheten i saken er uforståelig. I Målungdom-saken ble de ansvarlige personlig rettsforfulgt. Det bør vurderes også i denne saken. Skal befolkningen ha tillit til verdens rauseste tildelingsordning, må juksemakerne stilles til ansvar.