DEBATT

Coronaviruset

Sosial isolasjon må iverksettes nå

Mye strengere tiltak må til, skriver overlege Mads Gilbert og smittevernekspert Bjørg Marit Andersen.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdagens «Debatten» på NRK fikk mange til å sette karantene-kaffen i halsen. Vår modige kollega Gunhild Nyborg var krystallklar: Dette går ikke bra, mye strengere tiltak må til. Smittespredningen kan stoppes, om det ikke er for seint! Sosial isolasjon må iverksettes mer kraftfullt. Nå.

Kollega Nyborg møtte uenighet fra våre toppledere Guldvog og Aavitsland som baserte seg på at de fleste smittede i Norge fremdeles var import fra Tyrol og Nord-Italia.

Det kan være riktig nå – men de siste publiserte studiene (nedenfor) mener vi bør indikere at vi må tenke annerledes enn det helsemyndighetene gjør.

Ingen i Norge er nemlig «supereksperter» på corona-pandemien. Vi har aldri stått i denne situasjonen – og derfor bør vi lytte respektfullt til hverandre uten å gå til personangrep.

Smittespredningen er ute av kontroll, også i helsevesenet. Folkehelseinstituttet (FHI) vil vi skal forberede oss på at 2,2 millioner blir smittet i Norge. Det påkaller stort alvor, felles innsats og lydhør respekt, også for de kritiske røstene. Det skaper tillit.

La det være klart:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.