Sosialdemokrati, individ og stat

Det ufeilbarlige parti er enten handlingslammet eller det hersker over en totalitær stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«... NÅR KONSERVATIVE

politikere snakker om (det klasseløse) enkeltmennesket som grunnlag for samfunnet og utgangspunkt for politiske forandringer i individualistisk retning, så har du og partiet ditt heller brukt statsapparatet til sosialdemokratisk ingeniørkunst for at fellesskapet skal få det bedre.» Det er Trond Blindheim som skriver dette (Dagbladet 30.10) i en polemikk med partisekretær Martin Kolberg som i en tidligere artikkel (25.10) fremholdt at den «sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen alltid har kjempet for personlig frigjøring.» Et problem i den ideologiske debatten er at begreper brukes på høyst forskjellige måter alt etter hvem som bruker dem. Hva betyr det for eksempel å være konservativ nå?

I USA står (ny)konservatisme i teorien for ytterliggående liberalisme i den økonomiske politikken. I det 19. århundre var liberalismen konservatismens motpol. I Norge forfekter konservatismens mest artikulerte og begavede talerør, Kåre Willoch, statlige intervensjoner til fremme av bestemte politiske mål. Han vil, for eksempel, av hensyn til blant annet den demografiske utvikling, ha en høyest mulig statlig barnetrygd. Man skal lete lenge for å finne politikere i Norge som på prinsipielt grunnlag vil rokke ved det offentlige helsetilbud, det amerikanerne meget treffende kaller «socialized medicine», sosialisert medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer