Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skulle hamle opp med Angela Merkel:

Sosialdemokratisk flopp

Tyske sosialdemokrater vil feie Angela Merkel av banen med løfter om gull og grønne skoger. Men nykåret formann Martin Schulz var likevel ingen Messias.

RYKKER FRA: Martin Schulz ligger dårlig an foran høstens valg i Tyskland. Foto: EPA/JULIEN WARNAND
RYKKER FRA: Martin Schulz ligger dårlig an foran høstens valg i Tyskland. Foto: EPA/JULIEN WARNAND Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det gikk nærmest et lettelsens sukk gjennom nasjonen, da SPD-formann Sigmar Gabriel i februar bebudet at han ikke vil lede partiet sitt gjennom årets små og store valgkamper. Han hadde i over ett år kokettert med at noen andre kanskje ville passe bedre. Etter sju år som juniorpartner i Angela Merkels store koalisjon mellom kristeligdemokrater og sosialdemokrater, minnet Gabriel mest om en omvandrende midtlivskrise – og ingen kunne fortenke hans partikamerater i deres åpenlyse ønske om finne en med lyst og utstråling.

MEN INGEN hadde forestilt seg at arvtakeren fra Brussel skulle bli mottatt som en redningsmann av bibelske dimensjoner. «Martin»-brølene lød unisont, unge folk meldte seg i tusenvis under SPDs fane og den 19.mars ble han kåret til ny formann – og altså også partiets kanslerkandidat foran forbundsdagsvalget den 24. september. Den avtroppende presidenten for EU-parlamentet ble valgt med 100 prosent av stemmene på landsmøtet, og ikke et øye var tørt. For «han Martin» kunne by på vaskeekte arbeiderbakgrunn fra Rhinland. Han er etterkommer av gruvearbeidere, og vet hjemmefra hvordan proletære hjerter slår. Videregående uten eksamenspapirer og en periode med overdreven alkoholbruk, blir utlagt som en praktisk livserfaring for den som vil overta det tyske roret.

SCHULZ LOVER å sikre et anstendig pensjonsnivå og forby mange av de typene billigarbeid som sosialdemokratene selv – i 2002 – innførte. Eldre kroppsarbeidere skal få full økonomisk støtte de siste årene fram til oppnådd pensjonsalder, og fundamentale deler av modellen skal reformeres. Løftene hørtes fine ut, selv om den nykårede formannen ikke ville konkretisere. Dermed overlot han til konkurrentene og mediene å regne ut hva herlighetene kom til å koste – og det ble til et milliardsluk fra helvete.

Men Angela Merkels konservative flokk (CDU) måtte i første omgang se hvordan SPD plutselig svingte seg fem-prosent og oppover på målingene, og dem selv bli liggende igjen godt under 30-tallet. Valget til delstatparlament for fire uker siden i lille Saarland, skulle bli en ren parademarsj for SPD, men endte i en nesestyver og en tydelig seier for CDU. I Slesvig-Holstein for to uker siden gikk det enda verre for SPD, endte i ren utklassing – og tap av regjeringsmakten. Under siste helgs valg i Nordrhein-Westfalen - Tysklands mest folkerike delstat – skulle Martin Schulz vise hva han kan. Dette er hans hjemmebane, og her bor de velgerne som han de siste ukene har gjort sine hoser virkelig grønne for.

DET GIKK rett i veggen. Ministerpresident Hannelore Kraft har de siste sju årene regjert landet i koalisjon med De grønne. Hun får skylda for skolebygninger som holder på å ramle ned og en samferdselspolitikk som for borgerne betyr daglige timer i uendelige køer. Men verst var nok likevel nyttårsaften 2015 i Køln, der et underbemannet politi ikke kunne hindre gjenger med unge innvandrermenn som grafset på forsvarsløse kvinner. Mange av dem skulle for lengst vært ute av landet, men der hadde det SPD-styrte innenriksdepartementet gjort en slett innsats.

SJÅFØREN I terror-lastebilen som drepte et dusin på julemarkedet i Berlin, hadde de foregående årene hatt Nordrhein-Westfalen som base. Han var registrert som potensielt farlig, men da han i fjor høst flyttet til Berlin, ble det likevel ikke sendt terror-alarm til de ansvarlige i den tyske hovedstaden.

Angela Merkel har av mange – også dypt inne i eget parti – fått skylda for å åpne grensene for hundretusener av flyktninger. Men med Brexit, Trump, Putin, Erdogan og et EU i indre oppløsning, så ser det nå ut til at velgerne først og fremst ønsker seg indre og ytre sikkerhet framfor store eksperimenter.

MARTIN SCHULZ tilbud om militær nedrustning og mer sosial rettferdighet krever kompaniskap med de tidligere DDR-kommunistene i «die Linke» - et vennskap som blir vanskelig å forklare for velgere fra midten.

INNAD I CDU og i det bayerske søsterpartiet CSU, er det gått ut ordre til alle fraksjoner om å innstille kryssilden mot Angela Merkel og den flyktningpolitikken som hun står for. Nå gjelder det å samle troppene omkring bildet av Store mor og hennes sikre hånd, som fører landet gjennom den ene krisa etter den andre.

Det ligger an til tropehete uker og måneder fram til forbundsdagsvalget. Martin Schulz - og de mange andre som allerede hadde forutsagt Angela Merkels snarlige politiske død - må igang med å legge nye planer.