Sosialdemokratiske ereksjoner?

Menn bygger sin identitet og selvforståelse på elementer både fra gamle og moderne mannssroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med opprettelsen av mannspanelet har vi fått en ny oppblomstring i debatten om hva en mann egentlig er, og om hva som er umandig, feminint, homsete, pinglete og ikke noe til å skryte av. Panelet ble blant annet kritisert for å ha en utpreget urban, rødgrønn homoprofil. Her manglet skikkelige mannfolk, og definisjonene på den legitime mann kom susende inn.

Kjendiser i b- og c-klassen hevdet at et skikkelig mannfolk hadde snus under overleppa, merker etter fiskestanga i håndbaken, kruttslam på fingrene, og fin dun fra nyskutt rype på skulderbladene. Et amalgam av tradisjonell norskhet hvor mannen forståes i forhold til sin nærhet til naturen, og mannligheten prøves i strid med naturkreftene. Denne norske urmannen skiller seg for eksempel fra urmannen i latinsk versjon, som er mer seksualisert og mindre ensom.

Naturmannen møtte motbør. På kronikkplass i Dagbladet lanserte Dag Hoel en slags humanistisk prototype; den ekte mannen kjennetegnes ikke ved sin nærhet verken til naturen eller sitt kjønnsorgan, men av sitt filantropiske prosjekt; han full av lyttende verdier og empatisk kjønnsdrift. Han bygger trygg fremtid for kommende generasjoner gjennom sin maskuline ansvarlighet. I tillegg siver det, fra maskulinitetens indre Dovrefjell, en uimotståelig mannlig kraft som kommuniserer med kvinnens indre, og får hennes ulmende seksualitet til å slå ut i heftige orgastiske flammer. Ikke så verst å være mann, bare en henger med i kulturundervisningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer