Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sosiale medier kokte forrige gang. Anmelderne helt uenige før premieren av sesong to

Fra terningkast to til toppkarakter for premiereklare «Mammon».

PREMIEREKLARE: Andre sesong av NRK-dramaet «Mammon» treffer tv-skjermen søndag kveld. Anmelderne er uenige i dommen over tv-serien, men flere mener at dialogen og troverdigheten er bedret siden forrige sesong. Foto: Glenn Meling / NRK
PREMIEREKLARE: Andre sesong av NRK-dramaet «Mammon» treffer tv-skjermen søndag kveld. Anmelderne er uenige i dommen over tv-serien, men flere mener at dialogen og troverdigheten er bedret siden forrige sesong. Foto: Glenn Meling / NRK Vis mer

(Dagbladet): Første sesong av NRKs dramaserie «Mammon» ble omdiskutert.

Blant annet kunstige dialoger, dårlig lyd og lite troverdige situasjoner var blant tingene folk hadde å utsette på serien, som fikk terningkast fire i Dagbladet.

Etter at Dagbladets anmelder Tom Stalsberg pløyde seg gjennom «Mammon» sesong to har terningen mistet to øyne.

I den krasse anmeldelsen skriver Stalsberg blant annet «Har du glemt å å kjøpe kalkun til nyttårsaften, fortvil ikke.», og omtaler serien som «en håndbok i karikerte miljøskildringer fra såvel store avishus og regjeringskvartalet».

Terningkast seks Men det er langt fra alle som er enige med Dagbladets anmelder.

Aftenpostens Torstein Hvattum triller terningkast seks under tittelen «Mesterlig drama om vår elendighet», og mener «Mammon 2» er «Forrykende drama om spenninger i samfunnet vi ikke alltid orker å ta innover oss».

Ifølge Hvattum er «rusket» fra første sesong, «kunstige dialoger, tidvis lite troverdige miljøskildringer og sjenerende dårlig lyd», fjernet.

VGs Øystein David Johansen følger opp med en femmer.

Han skriver at dramaseriens andre sesong er «mørkere, slemmere» enn sin forgjenger, og mener at dialogen, som første sesong ble kritisert for, er mindre keitete i andre omgang - samtidig som «den notoriske «Mammon-mumlingen»» ikke er luket helt bort.

«Har noe unikt» Nils Olav Sæverås i Dagsavisen, hvis kommentator Hege Ulstein er bidragsyter på manussiden, triller også en femmer for «Mammon 2».

Sæverås skriver at «serien kan beskrives som en krysning av «Broen» og «Borgen», samtidig som «Mammon» har noe unikt i den sentrale rollen som media spiller i serien».

Flere anmeldere legger seg på «ok pluss»-terningkastet fire, deriblant Bergens Tidende og Adresseavisen.

Førstnevntes anmelder Britt Sørensen skriver at hun «gikk til sesong to uten særlige forventninger, og ble etter forholdene gledelig overrasket».

Sørensen mener at serieskaperne åpenbart har lyttet til kritikken fra første sesong, og «stort sett lykkes i å skape plausible univers og figurer».

«Handlingen er for voldsom» Adressas anmelder Terje Eidsvåg begrunner sitt terningkast på følgende vis:

«Andre sesong av «Mammon» er i overkant brutal og buldrende. En ganske spennende cocktail av samtidsgufs, med for mye handling og for få typer å bry seg om.»

Dagens Næringsliv triller ikke terningkast, men anmelder Øyvor Dalan Vik er ikke helt solgt.

Hun savner troverdighet, og reagerer på hvor mange kjente personer som blir drept på kort tid i serien:

«Når helheten i «Mammon» ikke fungerer helt tilfredsstillende denne gangen heller, er det fordi handlingen er for voldsom, i bokstavelig forstand.»

«Mammon» sesong to har premiere på NRK 1 i kveld klokka 21.25.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media