KONSEKVENSER: Den lille dingsen med glassplate sørger for at bilverkstedene, forsikringsselskapene, legevakten, sykehusene og begravelsesbyråene får mer å gjøre, skriver Terje Haugom. Foto: Erik Nylander / TT / NTB Scanpix
KONSEKVENSER: Den lille dingsen med glassplate sørger for at bilverkstedene, forsikringsselskapene, legevakten, sykehusene og begravelsesbyråene får mer å gjøre, skriver Terje Haugom. Foto: Erik Nylander / TT / NTB ScanpixVis mer

Sosiale medier-slaver

Del ut bøter og førerkortprikker til alle som våger å bruke mobilen når kjøretøyet de fører er i bevegelse.

Meninger

Vinglete kjøring, unødvendig lange luker i køkjøring, nestensmell og stjernesmell. Den lille dingsen med glassplate, som har oppnådd status som gud, og fullstendig 24-timers underkastelse hos millioner av mennesker i alle aldrer, sørger også for at bilverkstedene, forsikringsselskapene, legevakten, sykehusene og begravelsesbyråene får mer å gjøre.

Vi som lar bilens handsfree ta seg av innkommende telefonsamtaler, og lar det bli med det, kan ikke unngå å få med oss hvordan «verdens nyeste og største menighet» oppfører seg i trafikken. De «troende» er mer opptatt av å fikle med smart-guden sin og være «tilgjengelig», enn å følge med på hva som skjer foran, ved siden av og bak bilen de har føreransvar for. «Man må jo følge med…!»

Det er neimen ikke bare tobakk og alkohol som dreper. Digital rusavhengighet er også for lengst med i dødsstatistikken. Den angriper hjernen og lammer delvis eller helt kontrollsenteret, de naturlige reflekser som trengs i trafikken, og ansvarsfølelsen reduseres til ca. null.

Alle disse menneskene bør seriøst vurdere (dersom de klarer å løsrive seg fra digital-guden sin i 30 sekunder) å parkere bilen for godt. Buss og bane passer bedre for de avhengige, framfor å gjøre livet farlig for ordentlige bilførere.

Politi og Statens vegvesen må ta hyppigere og strengere kontroller, også av bussjåfører. Der syndes det daglig. Denne yrkesgruppen bør pålegges å levere inn sin mobil når de kommer på jobb. De har nød- og trafikksamband i bussen, og noe mer trengs ikke.

Del ut bøter og førerkortprikker til alle som våger å bruke smarttelefon eller Iphone når kjøretøyet de fører er i bevegelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.