DEBATT

Sosialisme på norsk

Folks behov, ikke profitt, skal stå i sentrum.

HARDT UT: Regjeringa øker forskjellene – ikke bare etter lommeboka, også etter postnummer. 
Vi snakker helt bokstavelig, skriver Bjørnar Moxnes.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HARDT UT: Regjeringa øker forskjellene – ikke bare etter lommeboka, også etter postnummer. Vi snakker helt bokstavelig, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange partier vil ha vekk den sivilisasjonen arbeiderbevegelsen har stått for. De vil la bunnlinja styre sjukehusene. Lage butikk av barnehagene. Presse folkestyret tilbake på område etter område. Rødt står for det motsatte. Vi vil sikre velferd og frihet for folk flest – i hele landet.

Arbeiderbevegelsen har vist oss at fellesskap fungerer. Men vi kan ikke ta fellesskapet for gitt. Under velstanden gror usikkerheten. De andre partiene har gang på gang hatt mulighet til å snu utviklinga, allikevel har forskjellene blitt større. Generasjonen som vokser opp nå er den første på over hundre år som risikerer å få det mer utrygt enn foreldregenerasjonen sin.

Vi ser at forskjells-Norge vokser fram. Det ødelegger det Norge vi er så glad i. Derfor er kampen mot forskjells-Norge Rødts viktigste sak. Vi vil at neste generasjon skal arve et rettferdig Norge, ikke et mørkeblått forskjells-Norge.

Norge er et kapitalistisk samfunn. Men gjennom historien har arbeiderbevegelsen sivilisert deler av samfunnet vårt, med sosialistisk politikk.

Det har ført til at vi ikke har vært prisgitt lommeboka når vi har blitt sjuke. Men i helsesektoren styres sjukehusene nå gjennom foretaksmodellen. Blårussen og bunnlinja bestemmer. Vi ser et opprør landet over for å sikre lokalsjukehus og befolkningas helsetilbud, fra Hellerud i Groruddalen til Helgeland i nord. Rødt er en del av dette bunadskledde opprøret. Vi vil fjerne foretaksmodellen og gjeninnføre demokratisk styring av sjukehusene – i hele Norges land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer