Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sosialistenes valgfrihetsbløff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VALG ’07: Ivar Johansen, bystyremedlem for SV i Oslo, bløffer om valgfrihet i et innlegg i Dagbladet 22. juli. Her skriver han at han ikke kjenner noen politikere i Oslo bystyre som ikke vil gi brukerne av hjemmetjenesten valgfrihet. Men SV og Ap stemte jo imot innføring av valgfrihet innen hjemmehjelpen. SV og APs valgprogrammer sier også nei til private omsorgsfirma.

Nå har imidlertid SV og Ap lansert et forslag om at brukerne av kommunal hjemmehjelp skal få velge hvilken hjemmehjelper de vil ha på besøk, i et forsøk på å fremstå som tilhengere av valgfrihet. Høyre støtter selvsagt en slik idé, men problemet er at sosialistene mener dette er et alternativ til å kunne velge fritt, også blant private som yter hjemmehjelp.

Skal eldre mennesker sikres reell valgfrihet, så må man gi brukerne en mulighet til å velge noen andre enn kommunen selv. Derfor trenger vi private omsorgsfirma inkludert i den kommunale hjemmetjenesteordningen. De sikrer en reell valgfrihet for brukeren. For øvrig er det jo ingen som hindrer den kommunale hjemmehjelpen i Oslo å gi brukerne en fast hjemmehjelper, slik de private hjemmehjelpsfirma klarer.

Ivar Johansen skriver at valgfriheten i hjemmehjelpen er «avgrenset til en frihet til å velge firmalogo til hjemmehjelperen som kommer hjem til deg». For noe tøv! Det var jo ikke for ingenting at alle de fornøyde brukerne av privat hjemmehjelp i Oslo reagerte sterkt da Aps partisekretær Martin Kolberg tidligere i år tok til orde for å avskaffe privat omsorg.

For at valgfriheten skal være reell må eldre mennesker også kunne velge bort det alternativet de ikke er fornøyd med, også om det betyr å velge bort kommunen. Den friheten vil SV aldri gi de eldre. Høyre forblir garantisten for en reell valgfrihet i eldreomsorgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!