Analyse:

Sosialister har begynt å vinne valg i USA. Nå skal Bernie Sanders-oppskriften spres i det dypeste Trump-land.

Yes, we Kansas!

Kongresskandidat: James Thompson (t.v.) står sammen med Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez i Wichita i delstaten Kansas i USA. Foto: Jaime Green / The Wichita Eagle / NTB Scanpix
Kongresskandidat: James Thompson (t.v.) står sammen med Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez i Wichita i delstaten Kansas i USA.
Foto: Jaime Green / The Wichita Eagle / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

26. juni ble det avholdt primærvalg for kandidater til Kongressen fra delstaten New York. Resultatet ble ikke som ekspertene hadde sett for seg. Den største overraskelsen kom i et valgdistrikt som omfatter Queens og Bronx, der toppdemokrat Joe Crowley tapte for den 28 år gamle sosialisten Alexandria Ocasio-Cortez.

Siden valget har Ocasio-Cortez rukket å bli en nasjonal figur, og alle vil mene noe om henne. Republikanerne og tv-kanalen Fox News forsøker seg på skremselspropaganda og trekker paralleller mellom Ocasio-Cortez sin politiske agenda og problemene i Venezuela. I hennes eget parti forsøker sentrumsorienterte Demokrater å si at valget var et unntak, og at amerikanere flest ikke vil ha radikale endringer. De påstår at hun vant valgdistriktet fordi hun var latina og fordi valgdistriktet hadde stor latin-amerikansk befolkning. De sentrumsorienterte Demokratene advarer mot at venstresida skal spre sitt budskap ut fra de liberale byene på øst og vest-kysten og til delstater der Republikanerne vanligvis står sterkest. For, som de argumenterer, eneste måte å slå Republikanerne på, er å spille på deres banehalvdel. Bevege egen politikk til høyre.

En som lenge har stått i opposisjon til dette tankesettet er senator og tidligere presidentkandidat Bernie Sanders. Han mener det er feilslått å gå til høyre for å friste republikanske velgere over på sin side. Hvem stemmer på kopien? Mens republikanske velgere ofte er konservative i verdispørsmål og for liberale våpenlover, så er de gjerne åpne i økonomiske spørsmål. Over hele USA øker forskjellene, og altfor mange er underbetalte og sliter med å betale livsnødvendig helseforsikring. Slitere er åpne for å høre nye ideer. Det fikk Sanders erfare da han drev primærvalgkamp mot Hillary Clinton. For i flere delstater der Republikanerne står sterkt vant han med hjelp av sin radikale plattform. Oklahoma, Kansas og West Virginia er noen av delstatene der Sanders skulle være sjanseløs, men likevel vant.

Men sentrumsdemokratene er lite interessert i å lære av Sanders. Senator Joe Manchin fra West Virginia vurderer for eksempel å stemme for den Trump-nominerte kandidaten til høyesterettsdommer Brett Kavanaugh. I så tilfelle vil han bli medansvarlig for at høyesterett får flertall for flere ekstreme avgjørelser, som å trekke tilbake nasjonal rett til selvbestemt abort. Argumentene for å stemme for høyesterettsdommeren er først og fremst av strategisk art. Manchin sier han er redd for å provosere usikre velgere som kan finne på å stemme på hans republikanske utfordrer i høstens valg.

Mens de sentrumsorienterte Demokratene mener at delstater med republikanske velgere under enhver omstendighet vil ha høyrepolitikk, så har Sanders og den progressive amerikanske bevegelsen lagt inn mange aksjer i å vise at de tar feil. Derfor stiller de kandidater i de fleste valgdistrikt, og mange ligger an til å kunne lykkes.

21. juli planla den politiske stjerna Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders felles tur til republikanske Kansas for å gi ekstra medvind til to progressive kandidater. James Thompson i Wichita og Brent Welder i Kansas City stiller begge med mål om å bli kollegaer med Ocasio-Cortez i Representantenes hus. Lykkes de vil viktige kampsaker være en dobling av minstelønna fra dagens 7,25 dollar og innføring av et skattefinansiert helsevesen for alle.

Mens sentrumsdemokratene ble intervjuet på CNN og forsvarte hvorfor de ikke kunne garantere kamp mot Trumps forslag til høyesterettsdommer, forberedte Ocasio-Cortez og Sanders seg på langtur. I Wichita var det satt av en hall med kapasitet på 1500 mennesker, men interessen for valgmøtet var så stor at Thompson måtte flyttes. Klokka 13.00 på en hverdag dukket det opp mer enn 3000 mennesker for å få med seg seansen. På kvelden møtte et tilsvarende stort publikum på Brent Welders arrangement i Kansas City.

I Wichita åpnet Sanders med å si: «Jeg må ha gått av på feil stopp, for folk fortalte meg at Kansas var en republikansk delstat, men det ser ikke sånn ut i dag!», til øredøvende jubelrop fra publikum.

Den progressive amerikanske bevegelsen vokste seg stor under Sanders’ primærvalgkamp, og har siden fortsatt å øke sin innflytelse. Først og fremst gjennom organisasjoner som Indivisibles, Our Revolution, Democratic Socialists of America og Working Families Party som alle er løst tilknytta Demokratene. Tyngdepunktet til venstre for Republikanerne er flytta fra ledelsen i Demokratene til disse organisasjonene. Dermed har det blitt lettere å få støtte til å utfordre etablerte politikere fra venstre. Sanders brøytet dessuten vei i presidentvalgkampen, og gjorde det populært å tenke stort.

Da han i kamp mot Clinton løfta fram ideen om et skattefinansiert helsesystem som inkluderer alle amerikanere, ble den ansett som virkelighetsfjern. I dag har planen under navnet ‘Medicare for All’ blitt mainstream, og flere målinger viser at rundt 60 prosent av befolkninga ønsker den innført. Selv et overraskende antall sentrumsdemokrater har etterhvert stilt seg bak planen.

Og det er ikke bare i Ocasio-Cortez sitt liberale New York at Medicare for All er populært. Selv i Kansas har forslaget flertall. Dermed er det ikke bare prinsipielt rett å være for å sikre alle rett til helsebehandling, det er en vinnerstrategi.

Men det er sterke krefter James Thompson og Brent Welder kjemper mot. Valgfinansieringslovene i USA gir private selskaper lov til å bevilge uendelige pengesummer i gaver til sine favorittkandidater. Helseforsikringsindustrien og legemiddelindustrien er blant dem som vil kaste penger etter Republikanere som jobber mot en radikal helsereform. Wichita er dessuten byen som huser mangemilliardærbrødrene David og Charles Koch, som har sagt at de skal bruke 400 millioner dollar på å sikre seier til Republikanerne i høstens mellomvalg. For dem betyr det mye å unngå ydmykelse på hjemmebane.

Venstresidekandidatene på sin side holder seg unna rike donorer av prinsipp. Det gjør at Republikanerne starter med et stort økonomisk forsprang. For å ta igjen Republikanerne må det organiseres nok folk til å drive frivillig valgkamp. Heldigvis for Thompson og Welder er engasjementet stort. En måling fra februar viste at Welder allerede ledet over sin Republikanske konkurrent med syv prosentpoeng. Med hjelp av slagordet «Yes we Kansas», håper han å mobilisere for forandring. Sjansen har sjeldent vært så god for at to av de fire valgdistriktene i Kansas kan velge Demokrater. Vinner Thompson og Welder viser det at venstresidas politikk kan vinne overalt.

Det er dårlig nytt for både Donald Trump og sentrumsdemokratene, og svært godt nytt for Bernie Sanders og den progressive bevegelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer