STOR SEIER: I regjeringsforhandlingene for snart ett år siden, fikk Venstre gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen utgangen av 2024. Det var en stor seier for alle som setter dyrevelferd høyt, skriver innsenderen. Her klargjøres sølvrevpels før auksjon. Foto: NTB Scanpix
STOR SEIER: I regjeringsforhandlingene for snart ett år siden, fikk Venstre gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen utgangen av 2024. Det var en stor seier for alle som setter dyrevelferd høyt, skriver innsenderen. Her klargjøres sølvrevpels før auksjon. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Pelsdyrnæring

Sosialistisk Ungdom bommer om pelsdyr

Istedenfor å forlate EØS, bør vi gå inn i EU. Da kan vi jobbe for importforbud i hele Europa, og slik hjelpe flest mulig av dyrene som lider i trange bur.

Meninger

Fredag 9. november skrev Frankie Solberg fra Sosialistisk Ungdom at EØS-avtalen står i veien for god dyrevelferd. Dessverre for Solberg er påstanden i beste fall kunnskapsløs.

Det er veldig bra at Frankie Solberg og Sosialistisk Ungdom ønsker avvikling av pelsdyrnæringen og importforbud mot pels. Dette er en svært viktig sak også for Venstre. Viktigheten gjenspeiles i at Venstre i regjeringsforhandlingene fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen utgangen av 2024. Det var en stor seier for alle som setter dyrevelferd høyt.

Solberg hevder at Venstre ikke har prioritert importforbud mot pels, samtidig som han påstår at «å begrense importen av pels er et åpenbart brudd med EØS-avtalen».

Disse to påstandene er selvmotsigende. Dersom det var sant at EØS-avtalen sier vi ikke kan innføre importforbud, ville det vært rart å likevel prioritere importforbud. Det ville rett og slett vært ulovlig, og derfor en dårlig prioritering inn mot regjeringsforhandlinger.

Heldigvis for minkene og revene er begge påstandene ren fantasi. Venstre prioriterte naturligvis importforbud i forhandlingene, og importforbud er fullt mulig innenfor EØS-regelverket.

Før et slikt importforbud kan gjennomføres, må pelsproduksjonen innenlands stoppes. Dette er ikke bare EØS-regelverk, men også WTO-regelverk. Så om Solbergs ønske om å forlate EØS faktisk blir oppfylt, vil ikke dette hjelpe pelsdyrene, fordi vi fortsatt vil være medlem av WTO.

Avvikling er første steg mot importforbud, og dette har heldigvis Venstre sørget for at skal skje.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.