Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Oljepakka

Sosialistiske oljeanalytikere

Kaski og SV har tilsynelatende dypere innsikt om fremtidig etterspørsel etter olje og gass enn verdens fremste finansinstitusjoner, oljeselskapene selv og tusenvis av investorer og tallanalytikere til sammen.

UENIG: Energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Jon Georg Dale, svarer SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UENIG: Energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Jon Georg Dale, svarer SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I et innlegg kritiserer Kari Elisabeth Kaski de nye skattereglene for oljenæringen. Kaski hevder blant annet at de nye reglene vil føre til investeringer som vil være ulønnsomme for samfunnet. Dette fordi SV «vet at norsk olje vil bli mindre etterspurt i tiårene fremover».

Kaski og SV har tilsynelatende dypere innsikt om fremtidig etterspørsel etter olje og gass enn verdens fremste finansinstitusjoner, oljeselskapene selv og tusenvis av investorer og tallanalytikere til sammen.

I november la energibyrået IEA frem prognoser om at den globale etterspørselen etter olje trolig vil øke med 10 prosent frem mot 2040, sammenlignet med 2018. Dette tilsvarer ca. 106 millioner fat olje daglig. Byrået anslo videre at gassetterspørselen i den samme tidsperioden vil øke med hele 40 prosent, sammenlignet med 2018.

For Norges del spiller dette likevel ingen rolle. SVs tallknusere har talt. Nye investeringer i Norges viktigste næring vil nemlig være ulønnsomme for samfunnet.

I 2019 la finansinstitusjonen Barclays frem en tilsvarende og omfattende rapport. Deres analytikere landet på at oljeetterspørselen i 2050 sannsynligvis vil ligge på et sted mellom 70-130 millioner fat daglig.

Selv i Barclays modell-scenario der verden har gjennomgått betydelig omstilling og stor grad av elektrifisering, vil etterspørselen etter olje altså være betydelig i 2050. Disse framskrivningene er likevel helt irrelevante. SVs stortingsgruppe har nemlig kommet frem til motsatt konklusjon.

Det er spesielt å se hvordan miljøbevegelsen og venstresiden stadig oftere hviler sin motstand mot olje- og gassnæringen på vikarierende argumenter der premisset er fremtidig etterspørselssvikt. Kanskje benytter de seg nå av denne strategien fordi de begynner å innse at en styrt avvikling av norsk sokkel ikke er veien å gå for å redusere de globale klimagassutslippene.

Jeg er glad for at Frp i motsetning til SV, stod løpet ut i forhandlingene og trakk regjeringen i riktig retning om nye skatteregler for oljenæringen. Dette vil sikre norske arbeidsplasser, nye investeringer og viktige offentlige inntekter fra et produkt vi vet verden vil trenge i flere tiår fremover, uavhengig av hva SV nå innbiller seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!