KOMMENTARER

Sosialliberalt selvmord

Det vil være galskap av Venstre å gå inn i regjering nå.

OMFAVNELSE: Når partiledelsen omfavner Frp, rømmer kjernevelgerne fra Venstre. Abid Raja og Sylvi Listhaug i Dagbladets valgbod før valget. Trond Giske til venstre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OMFAVNELSE: Når partiledelsen omfavner Frp, rømmer kjernevelgerne fra Venstre. Abid Raja og Sylvi Listhaug i Dagbladets valgbod før valget. Trond Giske til venstre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Venstres landsmøtevedtak og store drøm om en sentrum-/høyre-regjering kan faktisk bli en realitet i neste stortingsperiode. Men det kommer ikke til å skje hvis de går inn i regjering allerede nå. Å danne mindretallsregjering med Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre vil være selvmord av Venstre som sosialliberalt sentrumsparti.

Flertallet er tapt. Venstre-ledelsens iver etter makt var lettere å forstå før valget. Nå har ikke regjeringen flertall selv om Venstre skulle gå inn i den, og KrF har tydelig sagt at de nå går i opposisjon.

Norge har lang tradisjon for styringsdyktige mindretallsregjeringer, men vi har aldri før hatt en slik fløyregjering, som ikke kan søke samarbeid til begge sider. Forrige (og eneste) gang en sittende Høyre-statsminister ble gjenvalgt, måtte Kåre Willoch gå av 9. mai året etter. Han stilte kabinettsspørsmål på «påskepakken» og ble felt, av Frp, på bensinavgiften. Et selvsikkert Frp i posisjon kan være like kompromissløst, og det er lett å tenke seg mange muligheter for kabinettsspørsmål i tida som kommer.

Valgresultatets usikre parlamentariske situasjon gjør at den blåblå regjeringen må søke samarbeid fra sak til sak i Stortinget, og dermed sitter utrygt. Arbeiderpartiets svake valgresultat gjør at det ikke finnes et soleklart regjeringsalternativ, og flere ulike alternativer er dermed mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer