<strong>FØDT TIL RIKDOM:</strong> Ghislaine Maxwell er datter av mediemogul Robert Maxwell, som underslo store summer fra The Daily Mirror. Sammen med ekskjæresten Jeffrey Epstein skal hun ha stått bak en traffickingring som drev med systematiske overgrep mot mindreårige. Foto: David Hartley / Rex / Scanpix.
FØDT TIL RIKDOM: Ghislaine Maxwell er datter av mediemogul Robert Maxwell, som underslo store summer fra The Daily Mirror. Sammen med ekskjæresten Jeffrey Epstein skal hun ha stått bak en traffickingring som drev med systematiske overgrep mot mindreårige. Foto: David Hartley / Rex / Scanpix. Vis mer

KOMMENTARER

Ghislaine Maxwell:

Sosietetskvinnen som ble USAs mest ettersøkte

Ghislaine Maxwell skal ha deltatt i ekskjæresten Jeffrey Epsteins seksuelle overgrep mot mindreårige. Historien hennes er historien om en kvinne som tilsynelatende alltid har trodd at hun ville bli beskyttet.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er noe i praksis alle jenter vet, om de er fattige eller rike, om de lever i en stor by eller ute i ødemarken. Det er dette: Hvis en voksen mann du ikke kjenner inviterer deg med hjem, så blir du ikke med. Hvis en voksen mann ber deg om å sette seg inn i en bil, så sier du nei.

Men hva hvis personen i bilen er en kvinne? Hva hvis du blir bedt på besøk, ikke av en mann, men av et velkledd middelaldrende par som synes å være umåtelig fascinert av deg og hva du ønsker å gjøre i livet?

Da blåser ikke det røde flagget like friskt i vinden. Da lar du deg kanskje sjarmere, helt til du er alene med de to og situasjonen begynner å ta en ubekvem og etter hvert traumatiserende retning. Dette er akkurat det som skjedde med ofrene for overgrepene til Jeffrey Epstein, den traffickingsiktede milliardæren som døde i fengsel i fjor, og partneren hans, Ghislaine Maxwell. Det er snakk om systematiske overgrep som fant sted, over mange år og overfor tallrike ofre, og Epstein skal også ha tvunget noen av jentene til å ha sex med vennene hans. De yngste av ofrene skal ha vært tretten-fjorten år.

Maxwell var en ekskjæreste av Epstein, og kunne presentere seg som hans kone hvis det var hensiktsmessig for å få vaktsomme unge jenter til å senke skuldrene. For det meste synes rollen hennes å ha vært å bringe de utpekte ofrene inn i Epsteins forskjellige hjem, men iblant skal hun også ha deltatt i overgrepene selv.

Ghislaine Maxwell ble arrestert i New Hampshire 2. juli i år, og sitter nå varetektsfengslet. Hun er blant annet siktet for trafficking og for å lokke mindreårige til å delta i ulovlige seksuelle handlinger. Hun nekter straffskyld.

Det er et dypt fall for en som en gang var på toppen av verden. Men den som setter seg inn i historien om Ghislaine Maxwell kan få inntrykk av en kvinne som har vært så lenge på toppen at hun følte hun kunne tillate seg hva som helst. Ved første møte kunne hun virke vittig og verdensvant, og i likhet med Epstein kunne hun være karismatisk og sjarmerende, for så å snu og bli iskald når andre ikke gjorde som hun ville. Flere av ofrene sier at de ble utsatt for press og trusler fra Maxwell når de ønsket å distansere seg fra paret.

I så henseende hadde Ghislaine Maxwell litt av hvert å slekte på. Hun er det niende og yngste barnet til avismagnaten Robert Maxwell. Maxwell het egentlig Jan Hòch og kom fra en fattig, jødisk familie i datidens Tsjekkoslovakia. Han flyktet til Storbritannia etter at foreldrene hans ble drept under Holocaust, begynte jobben med å slå seg opp, og endte som styrtrik medieeier og parlamentsmedlem for Labour. Han var også en bølle og en skurk. Etter at han døde i 1991, etter å ha falt overbord fra sin egen yacht, The Lady Gislaine, ble det kjent at han hadde underslått enorme summer fra pensjonsfondet til avisen The Daily Mirror.

Ghislaine ble utdannet ved britiske privatskoler og ved universitetet i Oxford, der hun blant annet ble kjent med prins Andrew. Ghislaine skal ha vært sin fars favoritt, uten at det sparte henne for sinnet hans. Maxwell-biograf Tom Bower har funnet brev fra henne til ham, skrevet mens hun var i tyveårene, der hun er underdanig og unnskyldende. I Jeffrey Epstein fant hun en mann som lignet faren, som var like dominerende og like rik, og som kunne betale for den livsstilen hun var vant til. Ghislaine Maxwell har aldri hatt noen karriere å snakke om, langt mindre en som kunne bringe inn slike summer.

MØTER PRESSEN: På dagens pressekonferanse fikk Donald Trump spørsmål om Ghislaine Maxwell. Video: AP Vis mer

Hun, på sin side, kunne tilby et glitrende nettverk som virket besnærende på Epstein, som kom fra en vanlig familie i Brooklyn. Men de synes også å ha delt en glede ved å manipulere andre, få makt over dem, og demonstrere hvilken makt de hadde. Et av ofrene har fortalt at det var kameraer overalt i Epsteins kolossale hus på Upper East Side på Manhattan. Han skal ha likt å overvåke andre, få greie på hemmelighetene deres, og vite at han hadde makt til å ødelegge dem. Prins Andrew, som ble introdusert for Epstein av Maxwell, er nå vanæret, etter publikasjonen av et bilde der han har armen rundt livet på ett av parets ofre. Hun har sagt at hun ble tvunget til å ha sex med ham.

Det er svært ubehagelig å lese om hvordan Maxwell og Epstein gikk frem overfor ofrene sine. De kunne være ungdomsskolejenter fra ressurssvake hjem som bodde nær Epsteins residens i Palm Beach i Florida, som ble forespeilet at de kunne tjene gode penger på å massere en rik kunde. Eller de kunne være unge kvinner med kunstneriske ambisjoner, som fikk tilbud om en rik beskytter. Felles for dem er at de forteller om hvordan de blir isolert i en situasjon som gradvis blir seksuell, der Epstein og Maxwell opptrer som om det som skjer er en selvfølge og får dem til å føle seg desorienterte eller dumme hvis de ikke gjør det de blir bedt om.

Flere av dem sier at misbruket skjedde etter en periode der de ble tatt med på shopping og kinobesøk av Ghislaine Maxwell. Det er snakk om omhyggelig «grooming» av mindreårige der to sterke voksne mennesker samarbeider for å knekke forsvarsverkene til unge tenåringer med liten livserfaring.

Og de kunne holde på fordi det var nok av andre som valgte å se en annen vei, det være seg de som jobbet for Epstein og Maxwell eller de som var en del av omgangskretsen deres. Det fremstår som underlig at Maxwell, etter å ha vært ettersøkt i over et år, ikke kom seg ut av USA før hun ble arrestert. Kanskje trodde hun fremdeles at hun ville bli beskyttet, slik hun hadde blitt så lenge.

ARRESTERT: Fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss, peker ut Ghislaine Maxwell som medhjelperen til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer