Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Søsken må få vokse opp sammen

Det er bra for søsken å vokse opp sammen. Det gjelder også for de som ikke kan bo hos sin biologiske familie.

BRA FOR BARNA: «Internasjonal forskning viser at søsken som vokser opp sammen har færre emosjonelle og atferdsmessige problemer enn de som blir splittet fra hverandre», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
BRA FOR BARNA: «Internasjonal forskning viser at søsken som vokser opp sammen har færre emosjonelle og atferdsmessige problemer enn de som blir splittet fra hverandre», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bra for søsken å vokse opp sammen. Det gjelder også for de som ikke kan bo hos sin biologiske familie. For barn som er plassert i fosterhjem kan søsken ofte representere den eneste stabile og livslange relasjonen de har. Internasjonal forskning viser også at søsken som vokser opp sammen har færre emosjonelle og atferdsmessige problemer enn de som blir splittet fra hverandre.

Derfor har norske myndigheter «som hovedprinsipp» at søsken skal plasseres i samme fosterhjem. Men retningslinjene blir ikke fulgt. Det finnes dårlig med statistikk på søskenplasseringer i Norge, men en undersøkelse SOS-barnebyer har gjennomført viste at hele seks av ti søsken skilles fra hverandre i fosterhjem. Da snakker vi ikke lenger om et hovedprinsipp. Flere års forsømmelse har gjort søskenatskillelse til en regel heller enn et unntak.

Den nye regjeringen har lovet bedring. I regjeringserklæringen ønsker de å «prioritere tiltak slik at barn under barnevernets omsorg i større grad får vokse opp sammen med søsknene sine». Det er vi glade for. SOS-barnebyer har 60 års erfaring med å drive barnevernstiltak i Europa, og vår egen barneby i Bergen har vært i drift i seks år, spesielt tilrettelagt for å ivareta søsken. Det har gitt oss unike innblikk i hva som fungerer og ikke når vi skal holde søsken sammen.

Først og fremst trengs det en helhetlig strategi for å sikre fosterhjem som kan ivareta søskens behov. Da må vi tilby både faglig forsterking og ekstra støtte til de fosterhjemmene som tar imot søsken. I tillegg må vi styrke de barneversansattes kompetanse på søskenforhold, så de er forberedt når søsken skal plasseres i fosterhjem. Da trengs det også tydelige retningslinjer for når og hvordan søsken skal plasseres utenfor hjemmet, og for hvordan søsken skal følges opp i barnevernet.

I tillegg må vi vite mer. I dag er det for lite forskning på hva som skjer med søsken i barnevernet. Nå må vi gjøre søskenplasseringer til en integrert del av barnevernsstatistikken. Og vi må innføre en plikt til å kartlegge om det finnes søsken i familien, slik at barn i fosterhjem vet om søsknene sine.

Til sjuende og sist handler dette om barna. Derfor må eventuell atskillelse av søsken alltid begrunnes ut fra hensynet til barnas beste.

Barneminister Solveig Horne besøkte nylig barnebyen vår i Bergen. Det ga oss en anledning til å vise en modell der søsken får være sammen. Det var et budskap vi tror ble hørt. Vi vet at det er et møysommelig og vanskelig arbeid. Men vi vet også at det er til det beste for barna.

Hele Norges coronakart