FORELDREPENGER: Selv om mor gjennom de siste 9 månedene hadde tjent over halvdelen av grunnbeløpet, ble søknaden avvist, siden inntekten ikke hadde skjedd på «årsbasis». Foto: NTB Scanpix
FORELDREPENGER: Selv om mor gjennom de siste 9 månedene hadde tjent over halvdelen av grunnbeløpet, ble søknaden avvist, siden inntekten ikke hadde skjedd på «årsbasis». Foto: NTB ScanpixVis mer

Søknad avvist!

NAVs trakasserende regelverk for foreldrepenger setter dem i et svært dårlig lys.

Meninger

09.06. etter 74 timers fødsel kom endelig vår Julian til verden. Mor Anja, som er masterstudent, hadde jobbet på både barne- og ungdomsskole de siste ti månedene, for å tjene over ½ G som er kravet for å ha rett til foreldrepenger. NAV hadde brukt tre uker på å besvare hennes henvendelse, men de har jo så mye å gjøre, så dette var vi sikre på at ville løse seg. Svaret kom: Søknad avvist!

Selv om mor gjennom de siste ni månedene hadde tjent over 44.185,- som er halvdelen av grunnbeløpet, ble søknaden avvist, siden inntekten ikke hadde skjedd på «årsbasis». Anja mistet altså retten til foreldrepenger, siden Julian kom til verden i juni, men hadde fått foreldrepenger hvis han kom i november. Sitert fra NAV.no: «Det er imidlertid et vilkår at mor må ha rett til foreldrepenger, det vil si at hun må ha arbeidet i minst seks av de ti siste månedene før fødselen eller adopsjonen, og på årsbasis tjent minst tilsvarende halvparten av grunnbeløpet.»

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Denne setning fra NAvs regelverk, poengterer at inntekt svarende til 0,5 G skal skje på årsbasis. I praksis vil det si at NAV ikke anerkjenner at året er rundt, men forskjellsbehandler barn født til forskjellige tider av året. Det kan ikke være riktig at mødre som føder på slutten av året, har større rett til foreldrepenger enn de som føder i begynndelsen og midten av året. Dette går selvfølgelig i all hovedsak utover unge mødre i utdanning og er en indirekte oppfordring til kvinner om å få barn når de er eldre og i arbeid.

Samtidig vet vi at økende alder på førstegangsfødende medfører redusert fertilitet og større forekomst av misdannelser. Denne typen trakasserende regelverk, setter både NAV og regjeringen (dette inkluderer forhenværende regjeringer) i et svært dårlig lys.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.