Søster Martha

Moderne «popsymfoni».

CD: Martha Wainwright debuterte med det sarkastiske albumet «Martha Wainwright» i 2005, med «Bloody Mother F***ing A**hole» som et nøkkelspor.

Låta er visstnok myntet på faren fordi han ikke stilte opp. Nå er denne faren, artisten og skuespilleren Loudon Wainwright III, takket på coveret. Han står riktignok et stykke nede på lista, men mye tyder på at de er vel forlikte. Og det er fint, sjøl om det betyr færre musikalske provokasjoner...

Martha røper for øvrig i «Jimi» at hun noen ganger føler seg som faren – «som en som forlater henne trist og alene» ...

Musikalsk familie

Martha er altså foreløpig siste skudd på det berømte Wainright/McGarrigle-treet, som springer ut fra foreldrene Loudon Wainwright III og Kate McGarrigle – og som også innbefatter broren Rufus Wainwright og halvsøster Lily Lanken.

De tre siste – samt tante Anna fra duoen Kate & Anna McGarrigle – er alle med på oppfølgeren med det lange og fiffige navnet. Bassist og medprodusent Brad Albetta er også Marthas ektemann, så her holdes ting innenfor familien.

Men ikke bare det, med kjente foreldre åpnes også dørene for spennende gjesteartister som Pete Townshend (The Who), Donald Fagen (Steely Dan) og Garth Hudson (The Band).

Men det er likevel Martha Wainwright som preger albumet totalt, med sin nesten skingrende og desperate stemme og sine skarpe observasjoner – ofte med et feministisk utgangspunkt.

Egne premisser

Albumet står ikke nødvendigvis fram ved første lytting, tvert imot kan det virke en tanke anonymt sammenliknet med debuten. Men det fester seg etter hvert.

Sjangermessig flørter Martha bare så vidt med den kabaretsjangeren broren Rufus ofte henfaller til. I stedet presenterer hun et moderne og velarrangert og velprodusert popalbum totalt på egne premisser – mer modent og satt enn den litt pubertale debuten. Åpningen «Bleeding All Over You» (med verselinja som har gitt plata tittelen) og «So Many Friends» er små genistreker. Pink Floyds 41 år gamle singel «See Emily Play», signert Syd Barrett, får også fin behandling. Men transportetapper forekommer også, og 13 låter blir nok et par for mange.