Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Søstrene er verdenskjente, men den ukjente broren har en tragisk historie

Da Brontë-søsknene var barn, var det broren Branwell som ble oppfattet som geniet. En slik status fikk han aldri. 

MALTE SØSTRENE: Maleriet Branwell laget av søstrene Charlotte, Emily og Anne Brontë henger i National Portrait Gallery i London. Mens søstrene ga ut bøker pleiet de broren som var alkoholiker og rusmisbruker. 
MALTE SØSTRENE: Maleriet Branwell laget av søstrene Charlotte, Emily og Anne Brontë henger i National Portrait Gallery i London. Mens søstrene ga ut bøker pleiet de broren som var alkoholiker og rusmisbruker.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om Brontë-søstrene, Charlotte, Emily og Anne, er godt kjent. Charlottes roman «Jane Eyre», Emilys «Stormfulle høyder» og Annes «Fruen på Wildfell Hall» er alle betegnet som mesterverker og klassikere innen engelsk litteratur.

Broren deres Branwell Brontë har derimot en tragisk historie.

I en ny film laget for BBC, fortelles historien om familien Brontë, og de tre årene som ledet frem til broren Branwells død i 1848, skriver The Telegraph.

Gjennom disse årene, mens søstrene ga ut bøker, pleiet de broren som både var alkoholiker, misbrukte laudanum og opium, og som til slutt døde av tuberkulose i 1848.

Ble sett på som geniet

Erika Kvistad, førstelektor i engelsk litteratur, forteller at da søsknene var barn, var det var Branwell som ble sett på som geniet i familien.

FORFATTER: Charlotte Brontë er kjent for romanen «Jane Eyre». FOTO: The Granger Collection / NTB Scanpix
FORFATTER: Charlotte Brontë er kjent for romanen «Jane Eyre». FOTO: The Granger Collection / NTB Scanpix Vis mer

- Han var jo maler, og på den tiden hadde ikke søstrene gjort så mye av skrivingen ennå, sier Kvistad til Dagbladet.

Hun forteller videre at Charlotte, Emily og Anne etter hvert ble nødt til å ta jobber for å forsørge familien, mens Branwell malte.

- Han var en kunstner, men ikke i så veldig stor skala. Det som er mest kjent er maleriet han laget av søstrene sine, og det er jo ganske betegnende, sier hun.

Affære med arbeidsgiverens kone

STORMFULLE HØYDER: Boken «Stormfulle høyder» av Emily Brontë er filmatisert en rekke ganger. Bildet er fra en filmatisering fra 1992. FOTO: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
STORMFULLE HØYDER: Boken «Stormfulle høyder» av Emily Brontë er filmatisert en rekke ganger. Bildet er fra en filmatisering fra 1992. FOTO: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Livet var ikke enkelt for noen av søsknene Brontë. To eldre søstre døde som barn, og også moren døde tidlig.

Faren var opptatt av at alle barna, også døtrene, skulle få en ordentlig utdannelse. Søstrene jobbet med forskjellige typer undervisning, men først og fremst som guvernanter. Ifølge Kvistad var dette noe de hatet.

- Branwell jobbet også en liten stund som privatlærer, i samme familie som Anne. Det kan være at dette er et rykte, men jeg tror det er sant at det hele ble ødelagt av at han hadde en affære med moren i huset, sier Kvistad.

Oppnådde ikke samme status

Selv om alle fire døde tidlig, klarte Brontë-søstrene Charlotte, Emily og Anne å markere seg så tydelig med sine bøker, at de fortsatt står som noen av de mest kjente forfatterne i engelsk litteratur.

Branwells malerier fikk derimot ikke en slik staus.

- De døde ganske tidlig og hadde mye sorg i livet sitt, men søstrene fikk jo gjort noe de var stolte av og jeg tror de følte at de fikk oppnådd noe av sitt potensial. Det er vanskelig å si hva Branwells potensial var. Det er mulig han hadde mindre av det enn de andre, og at han ikke fikk gjort så mye som han kunne gjort, fordi han led av denne avhengigheten, sier Kvistad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!