Søt dramatikk

En enkel billedbok som dramatiserer historien om St. Hallvard for barn.

Vi nærmer oss Oslos 1000-årsjubileum, og dette viser seg nå også i barnelitteraturen når Cappelen gir ut billedboka «Simon og St. Hallvard». St. Hallvard er Oslos skytshelgen, og gjennom lille Simon får vi historien om ham.

Forfatteren Torill Thorstad Hauger har gitt ut en rekke historiske bøker for barn, og har et sikkert grep om sjangeren. Simon bor i Gamlebyen, og blir vitne til drapet på Hallvard. Siden opplever han at undre skjer ved Hallvards grav. Søsteren blir frisk, og Simon får sitt største ønske oppfylt, nemlig å få møte Tora fra Nidaros igjen.

Historien blir altså sterkt personifisert gjennom Simon. Vi får også oppleve dagliglivet på garden, trellene, livet på handelsstedet, tro og overtro. Samtidig er historien spekket med dramatikk, drap, bjørner, torden og lyn.

Illustrasjonene til Jan-Kåre Øien er tidstro og levende. Det vi kanskje kunne savne er en ordforklaring. Thorstad Hauger bruker en rekke uttrykk (ljore, hoser, ard) som ikke er kjent, ikke for de små, og jeg antar heller ikke for en del store. Man skal heller ikke ta for gitt kunnskapen om gamle stedsnavn og norrøn mytologi. Hvor er Lidir, og hva er yggdrasil? Ellers er dette en enkel og søt historie fra gammel tid, spennende for barn.