Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Diabetes

Søt forvirring fra Sundfør

Sundfør demonstrerer dessverre at miljøet fremdeles har en lang vei å gå.

STØTTER HEXEBERG: Professor Birger Svihus mener Tine Mejbo Sundfør skyter seg faglig sett i foten i siit svar til Erik Hexebergs innlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTER HEXEBERG: Professor Birger Svihus mener Tine Mejbo Sundfør skyter seg faglig sett i foten i siit svar til Erik Hexebergs innlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Tine Meijbo Sundfør er i Dagbladet 7. juni fortørnet over Erik Hexebergs debattinnlegg i Dagbladet samme dag, der han påpeker at ernæringsmiljøet hun tilhører misforstår grunnleggende ernæringsfysiologi og gir kontraproduktive råd til folk med diabetes.

Men ironisk nok er det akkurat denne typen manglende ernæringsfaglig forståelse hun demonstrerer i sitt svar. Hun bagatelliserer betydningen av kostens energisammensetning, til tross for at det er et veletablert faktum at det først og fremst er karbohydratenes stivelse og sukker som forverrer blodsukkernivåene og gir økt insulinnivå, mens fett har minimal effekt. Hun skyter seg også faglig sett i foten ved å påstå at det ikke er noen som anbefaler et høyere inntak av sukker, samtidig som hun promoterer kostholdsråd som nettopp bidrar til høyere blodsukker, ikke minst gjennom å fremme inntak av frukt og korn.

Hun demonstrerer med andre ord på en utmerket måte at Erik Hexeberg har helt rett i sin sørgelige beskrivelse av det fagmiljøet Sundfør tilhører.

Som Erik Hexeberg påpeker, er heldigvis fagmiljøet i ferd med å forstå at mye karbohydrater, uavhengig av at disse kommer fra tilsatt sukker, frukt eller fra stivelse i korn, er ugunstig for diabetikere.

Men Sundfør demonstrerer dessverre at miljøet fremdeles har en lang vei å gå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media