Søt Jesus gjør katolikker sure

Raser mot 90 kilo tung sjokoladeskulptur.

(Dagbladet.no): Den kjente kunstneren Cosimo Cavallaro har laget en nesten to meter høy sjokoladeskulptur av en naken og korsfestet Jesus. I påskeuka stilles skulpturen ut på Lab Gallery i New York.

Sjokoladeskulpturen har fått katolikker i organisasjonen Catholic League, som representerer 350 000 katolikker i USA, til å rase, skriver AP.

Boikott

- Dette er en av de største fornærmelsene mot kristnes følelser noensinne, sier Bill Donohue, leder av Catholic League.

- Det er ikke bare det at skulpturen er stygg, men det at de velger å stille ut skulpturen i den hellige påskeuken, viser at dette er gjennomtenkt.

Han oppfordret til økonomisk boikott av hotellet der galleriet ligger, og han beskrev hotellet som «moralsk konkurs».

«My Sweet Lord»

Skulpturen har fått navnet «My Sweet Lord» av kunstneren. Kunstverket er laget av mer enn 90 kilo melkesjokolade. Jesus holder armene ut, slik at det ser ut som det er et usynlig kors der. I motsetning til andre portretter av Jesus, har skulpturen ikke på seg noe lendeklede.

Museumsdirektør Matt Semler sier galleriet og hotellet har fått hauger av sinte telefoner og e-poster om utstillingen.

- Vi er helt klart overrasket over responsen vi har fått, og over at folk føler seg krenket, sier han.

Semler sier at påskeuken er et helt tilfeldig valgt tidspunkt, og at han nå er redd for at folk skal boikotte hotellet.

- Nå prøver vi å finne ut hva vi skal gjøre med saken.


Mat som kunst

Kunstneren Cosimo Cavallaro er oppvokst i Canada og Italia. Det er ikke første gangen han bruker mat i kunstverkene sine. 

Cavallaro er blant annet kjent for å ha dekortert et hotellrom i Manhattan med mozarellaost. Han har også dekorert også nabohuset med 4500 kilo smeltet ost, og han har kledd en seng med nesten 140 kilo skinke.

Skulpturen av Jesus vil etter planen stilles ut fra mandag. Tusenvis av forbipasserende kan beskue kunstverket til og med fredag.

Catholic League har også tidligere vært i klammeri med kunstnere. I 1999 raste de mot et bilde av jomfru Maria utsmykket med elefantgjødsel.

I dag protesterte flere russiske ortodokse utenfor Sakharov museum i Moskva. Demonstrantene er sinte på museumsdirektøren som stiller ut bilder av Mikke mus som Jesus.

90 KILO SJOKOLADE: Fra mandag kan folk i New York se sjokoladeskulpturen på et galleri i New York. Men flere katolikker synes statuen er krenkende.
MOZARELLA: Rom 114 på Washington Jefferson Hotel i New York ble i 1999 dekket med mozarellaost av Cosimo Cavallaro.
NABOHUSET: I 2001 dekorerte kunstneren nabohuset med smeltet ost.
SKINKESENG: I 2004 stilte Cavallaro ut en seng med 140 kilo skinke i et galleri i New York.