Søt og enkel

Morsomme dokker og hjertevarm moral i en historie som kunne vært strammet litt inn, skriver Dagbladets anmelder om «Bursdagsbarnet» på Oslo Nye.

Tor Åge Bringsværd har laget dyrefabel av en av Jesu liknelser. Ut av det er kommet en enkel dokkehistorie for de minste om at vi må ta vare på hverandre.

Sirkusdyra Hund og Esel mister jobbene sine. For sirkusdirektøren vil satse på den nye tid, på data og Internett, isteden. Hund og Esel begir seg ut i verden for å oppsøke han som fyller 2000 år ved årtusenskiftet. Underveis treffer de på andre dyr, og de dyra har problemer. Men Hund og Esel hjelper dem. Ulven som er sulten får mat, kattungene som er tørste får drikke, og reven som sitter fastklemt slippes fri.

Være snille

Med en av liknelsene fra Det nye testamente i bånn, har Tor Åge Bringsværd diktet en søt dyrefabel med et enkelt nestekjærlig budskap om at vi skal være snille mot hverandre. Historien kan minne litt om «Den lille prinsen», men har nok ikke helt det samme poetiske vingespennet som boka til Antoine de Saint-Exupéry.

Dyra til dokkemaker Kari Noreger er lette å kjenne igjen for de små. Hund ser ut som en hund, og Esel som et esel. Dokkene velter seg i mye humor og fantasi også, spesielt tre små, sukkersøte kattunger, en flygende gris og en flokk pratsomme sauer. Dokkeførerne Marianne Edvardsen, Cecilie Fangel, Stein Kiran, Per Skjølsvik og Knut Wiulsrød gir dyra klartegnet liv, uttrykk og stemme. På generalprøven var i hvert fall ingen i salen i tvil om hvem som var hvem, og at dyra var dyr. De spiller mange scener og mange dyr på liten plass, det meste glir smidig i Anne-Karen Hyttens regi.

Fine melodier

Guttorm Guttormsen har skrevet musikken. En av melodiene ligger så godt i øret at barna nynner den på veien ut. Dette er dokketeater med mening, passer bra for barnehager og andre på vårekskursjoner med småfolk fra tre år og oppover. Men dessverre har oppsetningen også enkelte dødpunkter. Den kunne med hell vært kuttet ned og strammet inn med et kvarter.