Søt og smart

Skarp og intelligent, men også fryktelig nusselig «dramedie».

Terning4 Premiere på TV2 i kveld kl. 22.35. TV: Hvis du parer drama og komedie, får du dramedie (dramedy). Det finnes mange av disse, særlig innen sjangeren «single, vellykkede kvinner leter etter drømmemannen» – vi nevner i farten «Ally McBeal» og «Sex and the City». Sommerens bekjentskap heter Bella.

Starten på «Eks-listen» burde skremme bort alle som ikke tar spådamer på alvor og som misliker fiktive karakterer som gjør nettopp det. Bella arrangerer utdrikkingslag for sin søster og havner hos en sannsigerske som kan fortelle Bella at hun må gifte seg innen ett år, hvis ikke vil hun måtte leve resten av livet som singel. Og mannen hun hører sammen med, har hun allerede vært borti. Snurr film.

Eks-rocker

Poenget er at på tross av den klamme starten – og selv om Bella heter Bloom til etternavn og driver en blomsterbutikk – er «Eks-listen» både smart og realistisk. Bella (Elizabeth Reaser) er jordnær og kledelig unevrotisk. Hun ønsker seg en mann, men trives godt blant sine munnrappe venner, som hun henger mye sammen med i deres nusselige bungalower ved stranda i solfylte San Diego.

Bella finner fram gamle dagbøker og begynner jakten på drømmen-eksen, men allerede i første episode støter hun på en tidligere flamme ved en tilfeldighet. Det vil si, en fugl skiter på henne, slik at hun må tørke seg med en gratisavis og oppdager en annonse som sier at Johnny Diamont, den gitarklimprende eksen som hadde lett for å grine, skal holde konsert. Nå, sju år seinere, er han blitt en tatovert, sminket og øyensynlig beinhard vokalist i et rockeband. Kan han være den utvalgte? Selvsagt ikke. Man finner ei sin drømme-eks midt i første akt, som Ibsen ville sagt.

Lett idyll

La meg understreke at det er lett sommerføde TV2 serverer. Bella er omgitt av smarte venner som aldri lar seg målbinde, som surfer på brett og Internett og ikke ser ut til å holde på med voksenting som jobb og barn og shopping. Likevel er «Eks-listen» skarpere og mer intelligent enn klassikere som «Friends». Men kanskje ikke like folkelig sjarmerende, i og med at den ble tatt av plakaten i nådeløse USA etter fire episoder. Jeg liker ikke å spå, men satser på at TV2 viser alle tretten.