Søtt fra kvinnelivet

Upretensiøs, morsom og relativt vellykket «roman».

Illustratøren og barnebokforfatteren Joanna Rubin Dranger har hatt stor suksess i Sverige med sin tegnede fortelling om frøken Livredd. I Norge har vi allerede flere forfattere som beveger seg i dette området. Et fremragende eksempel er Iben Sandemose, som i høst pløyde ny mark med en biografi fortalt med tegning, fotografi og tekst, «Ugler i Sandermosen».

Drangers bok er ikke like dristig, og heller ikke like god.

Frøken Livredd er en ung dame som er redd for kjærligheten, som har liten selvtillit og et rotete kjærlighetsliv. Med andre ord en helt vanlig kvinne anno 2000. Selv om hun lever i et godt ekteskap med en mann som elsker henne, føler hun seg ikke forstått, ikke sett. Det fører henne ut i den farlige verden, en ny mann, og til slutt til erkjennelsen av at hun må godta seg selv for å bli lykkelig. En mann er ingen løsning, i hvert fall ikke en endelig en.

Dette er kjente toner, i hvert fall for unge og eldre damer. Det interessante ligger i Drangers uttrykk, som altså først og fremst er visuelt.

Bokas rundt 200 sider består av like mange svart-hvitt-tegninger. Med en enkel, sjarmerende strek og få ord får forfatteren fram frøken Livredds historie, hennes angst, forvirring og kamp med seg selv. Morsomt, pussig, og en smule absurd, slik tegneserien tillater det, som når ekteskapets traurighet materialiserer seg i tråder med knuter på, dessverre bare synlig for leseren og frøken Livredd, og ikke for ektemannen.

Dette er rett og slett søtt, men ikke så veldig mye mer enn det.