Søtt liv og brå død i Roma

Roma innbyr til spaserturer gatelangs. Og man vandrer i solide fotspor. Fra romantiske, døende poeter til barmfagre skuespillerinner: De har alle satt sitt preg på myten om den evige stad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ROMA (Dagbladet): Natten i Roma er som en flimrende drøm av orange-opplyste bygninger og mørke smug, av blinkende brostein og plutselige møter med de mest spektakulære severdigheter. Fontana Trevi, for eksempel, denne koloss blant fontener. Det ene øyeblikket vandrer du ned en nærmest folketom gate; i det neste står du ansikt til ansikt med et uvirkelig brus av vann, lys og stein. Som lyrikeren Olaf Bull uttrykte det, «et vældig Klippestykke slængt op mod Facaden av en tung, Paladslignende Bygning», fylt av tritoner, havhester og selve havguden, Neptun, «med Treforken sagte hævet, likesom nynnende Lavt over Havets Sange...»

Sensuelt

Bull kunne ikke motstå fristelsen til å kaste seg i bølgene. Det var riktignok i Fontana di Baraccia, på Piazza di Spagna noen gater lenger borte. Godt beruset etter en fest på den tradisjonsrike Kafe Greco i Via Condotti like i nærheten, avkjølte dikteren seg vinteren 1905 med noen svømmetak i den lett isbelagte fontenen. Han ble behørig straffet, ikke av myndighetene, men av Bjørnstjerne Bjørnson som hørte om episoden og aldri siden ville ha noe med «alkoholisten» Bull å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer