Søtt og lett med Juliette

Klart det blir søtt, når Lasse Hallström forteller eventyr om sjokolade.

Han er en flink forteller med sans for stemninger, skjønnhet og mennesker og foregir ikke å lage en vesentlig, eksistensiell beretning. «Chocolat» er hyggelig som en kopp sjokolade med krem.

Men det fins bitter sjokolade også. Norske folkeeventyr er kvasse og skremmende i forhold til denne romantiske fabelen, som kunne trengt litt mer krutt i sine konflikter for å bli av topp kvalitet. Til gjengjeld har vi for eksempel Juliette Binoche, alltid en fest med sin sensuelle innlevelse. Hun er Vianne, den omstreifende, enslige moren som slår seg ned i en puritansk, fransk landsby og åpner den lekreste sjokoladebutikk.

Sjokoladen blir et symbol på all den frie, forbudte lykke og livsglede beboerne nektes av en streng borgermester (Alfred Molina) og av gammel vane.

Med søte varer bygges bruer til den ulykkelige Josephine (Lena Olin), mellom generasjoner og ektefolk. Toleransen for de som er annerledes, er et velkjent tema for Hallström - fra «Hva er det med Gilbert Grape» til fjorårets «Siderhusreglene». Han behandler det poengtert og personifisert - her gjennom Vianne og sigøyneren Roux (Johnny Depp).

Med Judi Dench og Peter Stormare i biroller har svensken skaffet seg et godt og velspillende lag. De smelter så å si sammen til en snill sjokoladesufflé i en slutt Disney ville vært stolt av - sjarmerende lett.

Foto: UIP

FILMKLIPP FRA «SJOKOLADE»
Se filmklipp i real:
Sjokolade for kåthet og glede
Dyden i fare
Farvel

Se filmklipp i windows media:
Sjokolade for kåthet og glede
Dyden i fare
Farvel