MUNTERT: Sophie Kinsella er kjent for et stor publikum for sine humoristiske bøker om såkalte shopoholikere. Nå kaster hun seg inn i spøkelsessjangeren. 

 Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
MUNTERT: Sophie Kinsella er kjent for et stor publikum for sine humoristiske bøker om såkalte shopoholikere. Nå kaster hun seg inn i spøkelsessjangeren. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Søtt og tøysete fra Sophie Kinsella

Utforsker ikke de store gåtene, men grei underholdningslitteratur.

BOK: Kinsella ||| ANMELDELSE: Et gjenferd fra 1920-åra som gjerne vil danse charleston. En kaotisk og bare tilsynelatende mislykket ung kvinne. En barsk amerikaner, og en sleip onkel Bill som har begått en ugjerning mot gjenferdet.

Dette er det tøysete persongalleriet i Sophie Kinsellas nye roman «Nå spøker du?».

Svevende gjenferd Lara er i midten av tjueåra, og nylig dumpet av det hun tror er sin store kjærlighet. Hun driver et mislykket hodejegerfirma sammen med den upålitelige bestevenninnen, som har stukket av til Goa.

Under begravelsen til sin 105 år gamle grandtante Sadie, ser Lara en svevende eterisk skikkelse i tjuetallsklær. Det er gamle Sadie slik hun var som noen og tjueåring. Hun bønnfaller Lara om å stoppe kremeringen før Lara har funnet et halskjede for henne.
Høyt tempo Sophie Kinsella er kvinnen bak de fem «hylende morsomme» såkalte shopoholikerbøkene. Hun har nå satt seg fore å skrive en slags spøkelseshistorie. Språk, setting og stil er den samme som i shopoholikerserien: Høyt tempo og lett masete komikk om en svimete heltinne med et godt hjerte og kaotisk privatliv, som til slutt vinner prinsen og halve kongeriket.

Det er også et slags mysterium i denne nokså anmassende kjærlighetskomedien. Det involverer et forsvunnet portrett av Sadie, malt av den hun elsket men aldri fikk.

Og hvorfor er griske onkel Bill, selfmade mangemillionær, så redd for at Lara skal finne Sadies forsvunne halskjede?
Eventyrlig avslutning Lara selv havner i et klassisk kjærlighetsdrama da hun treffer amerikaneren Ed. De to kan ikke utstå hverandre, men det umulige gjenferdet hvisker ham noen ord i øret. Vi forstår hvor deT bærer hen, men må først gjennom noen hundre sider med komikk, misforståelser og intriger.

Søtt og tøysete fra Sophie Kinsella

«Nå spøker du?» er ikke stor litteratur. Det er heller ikke ment å være det. Kinsella er proff i sin sjanger, og skriver nærmest på autopilot med driv, kjappe dialoger og til dels karikerte skikkelser.

Personlig er jeg ingen stor fan av spøkelseshistorier, men må motvillig innrømme at storyen er litt søt på sin masete måte. Med en eventyrlig avslutning der de slemme får sin straff, og de snille sin belønning. Slik det ofte er i litteraturen — den mer lettbente I hvert fall — men ikke alltid i livet ellers.