Soulbestemor får hjelp av ungdommen

NEW YORK (Dagbladet): - Det var skjønt, sier souldronningen Aretha Franklin (55) om samarbeidet med serien av unge artister og produsenter på hennes nye album «A Rose is Still a Rose». Bladet Rolling Stone skriver at Aretha med dette albumet gjør krav på sin plass i 90-årene.

Lykkes det, slik mye tyder på, vil Aretha Franklin ha satt seg i «R-e-s-p-e-c-t» i den vestlige verdens musikkliv gjennom snart fire tiår. Hennes første album «Aretha» ble gitt ut i 1961.

- Det var en sammensmelting av musikk mellom meg selv og produsenten, føyer hun til om samarbeidet på det nye albumet som lanseres i USA i mars.

Legendariske Arista-sjef Clive Davis har koplet Aretha med Puffy Combs , Lauryn Hill fra Fugees, Jermaine Dupri , Dallas Austin , Daryl Simmons , Michael Powell , Michael Narada Walden . Resultatet låter som en finslepen forening av klassisk soul og dagfersk pop.

- Er det vanskelig for deg å jobbe med yngre kunstnere med din status som selveste souldronningen?
- Absolutt ikke. En gang i framtida håper jeg å kunne drive min egen kunstnerskole der jeg kan være instruktør. Når jeg ikke står på scenen, er jeg akkurat som damen ved siden av, sier hun og får oss nesten til å tro at det kan være vanlig å ha en diva til nabo.

Flyskrekk

Hun vil ikke forledes til å trekke fram noen av de unge spesielt:

- Jeg hadde glede av dem alle sammen. De var alle virkelig fine mennesker. Lauryn dukket opp sammen med sin mor og sin nye sønn Brian. Vi laget mye mat og hadde det moro. Da vi hadde spist oss stappmette, begynte vi å jobbe, sier Aretha Franklin i bibliotekrommet på eksklusive Le Cirque i New York der hun sier hun vil studere språk for sangere til sommeren. Og hun lover å komme til Europa igjen bare hun klarer å jobbe seg gjennom flyskrekken. Hun går på kurs som innebærer at hun drar ut til flyplassen for å se flyene lette og lande, går fram til skranken og snakker om hvor hun har lyst til å reise.

- Ikke le, det virker, skjenner hun på pressefolkene, men foreløpig kjører hun i egen turnébuss når hun skal ut av Detroit.

Tilfreds

Sittende bak et bord pyntet med roser, svarer hun kontant og ber rolig journalistene gjenta spørsmål som drukner i utenlandske aksenter. Flere er interessert i hennes beskrivelse av arbeidet med det nye albumet:

- Det startet med produsentene. De utviklet sporene, og så kom jeg inn i bildet. Sangene er flotte. Da produsentene hadde fått sine spor på plass og jeg hadde bidratt med mitt, var vi alle svært fornøyde. De levde alle sammen opp til sitt potensiale, og jeg er svært tilfreds med det jeg selv gjorde, sier hun og føyer til:

- Med Puffy, Lauryn og resten av produsentene var det en slags gjensidig respekt, kombinert med spontanitet, selv om sporene kom ferdiglaget. Men jeg fikk stort spillerom til det vokale og til produksjonen.

Pavarotti-stand in

Under utdelingen av Grammy-prisene i New York forleden, tok hun over operanummeret til Luciano Pavarotti som måtte melde avbud på grunn av sår hals.
- Kommer du til å gjøre mer av dette?

- Jeg tror det. Jeg er i gang med å sette sammen en klassisk konsert som trolig vil få sin debut i Washington sammen med The National Symphony Orchestra. Dirigenten var til stede på Grammy-utdelingen, og vi snakket om dette bak scenen. Det er foreløpig på idéstadiet.

Hun forteller at hun startet i bransjen uten andre mål og ambisjoner enn å få synge.

- Det er min nådegave å være sanger. Jeg prøver å bruke den gaven Gud har gitt meg, på best mulig måte, sier hun og kommer snart med sin selvbiografi. Hun har startet eget plateselskap og arbeider med å få i stand en TV-biografi om Jesse Jackson. Energien er typisk for hennes stjernetegn, sier hun. Hun er en vær.

Hun stiller opp på konserter til inntekt for arbeidet mot aids og er engasjert i kvinnesak:

- Det foregår mye mishandling av kvinner rundt omkring. Statistikkene er fryktelige, sier hun.

Legende

- Det er nesten sju år siden du kom ut med plate sist. Hva fikk deg til å bestemme deg nå?

- Den siste platen vi spilte inn var «What you see is what you get» i 1989. Siden den tid har jeg mistet min bror som også var min manager, og min søster. Det er grunnen til at jeg ikke har spilt inn noe på disse årene, sier Aretha Franklin.

- Synes du det er belastning å bli omtalt som en legende?

- Nei ikke egentlig, det er ok. Det plager meg ikke.

Aretha Franklin
DRONNING: Aratha Franklin med unge hjelpere på sitt nye album.