Souldronningen

Med sine karakteristiske turbaner og fargerike klær har hun i all sin majestet trådt frem som den nye dronningen av soul. Og navnet er musikk i seg selv: Erykah Badu.

Erykah badu ser ut som en afrikansk majestet i all sin eleganse. Som amerikansk soul-sangerinne, fornekter hun ikke røttene som hører sjangeren til. En ekte soul-diva som er så mye mer enn en vakker stemme.

Tidlig krøkes

Hun ble født som Erica Wright i Dallas i 1972, og opptrådte sammen med moren allerede som fire-åring. I en alder av syv skrev hun sin første sang ved pianoen hjemme. At hun vokste opp med 70-tallets soulmusikk og 80-tallets hip-hop skulle bli bestemmende for Ericas veier senere.

I ungdomsårene studerte hun kunst og teater, og forandret navnet sitt til Erykah Badu. Etternavnet tok hun etter scat-syngingen til de store jazzvokalistene, som i «ba-du, ba-du»!

Men musikken trakk henne tilbake til Dallas, hvor hun ville førsøke seg på en karriere som sangerinne. Første forsøk var en Hip-hop duo med en fetter, kalt Erykahs Free.

Ble oppdaget

Etter en del live-oppdrag og en lovende demo med Erykah Free, fikk hun sjansen til å varme opp for D\'Angelo i 1994.

D\'Angelos manager Kedar Massenburg, som nå er Motown-president, ble imponert og det resulterte i en cover av Marvin Gayes duett «Precios Love» sammen med D\'Angelo, og en solo-kontrakt for Erykah.

Dermed var det klart for debutalbum som soloartist i 1997. «Baduizm» ble belønnet med to grammy-priser, gikk rett inn på andreplass på amerikanske hitlister, til da den høyeste plasseringen av en debuterende kvinnelig artist. En million eksemplarer av albumet ble solgt innen to måneder.

Reddende engel?

Debutalbumet påvirket ikke bare salgstallene for R&B-musikken, men også musikkmiljøet selv. Til tross for sin unge alder, har Erykah Badu påvirket andre afro-amerikanske sangerinner som Lauryn Hill, Macy Gray og Angie Stone.

En av Dagbladets anmeldere har også kalt albumet en redningsplanke for hele det amerikanske R&B-scenen.

Og listen med artister hun har samarbeidet med er lang. Busta Rhymes, OutKast, Guru, Craig David, Macy Gray er noen få av dem. I fjor fikk hun en ny Grammy for beste hip-hop melodi sammen med The Roots.

Mange jern i ilden

Erykah badu har også prøvd seg som skuespiller, hun har jo studert teater.

Du så henne kanskje som Rose i Lasse Hallströms film «Siderhusreglene», etter en bok av John Irving. Hun har også spilt i den siste «Blues Brothers» - filmen, og laget filmmusikk til «Men In Black».

Hennes nye album «Mama\'s Gun», som kom i fjor fikk denne påskriften av Dagbladets anmelder: «Badu har utviklet seg til å bli en uovertruffen sangerinne med røtter i hele spekteret av svart musikk - ikke minst jazz - og med en egenart som gjør henne unik i dagens musikkverden.»

Hvis du er så heldig å være i Molde i kveld, kan du oppleve souldronningen live. D\'Sound er oppvarmingsband.

Du kan oppleve mer av sangerinnen Erykah Badu på Hennes offisielle hjemmesider. Som for øvrig er nominert til 2001 Webby Award!