Sound Of Lies

Tre år etter knallplata «Tomorrow The Green Grass» og etter gjesteopptredener i hobbybandet Golden Smog, er The Jayhawks tilbake i knallform.

Mark Olson og Gary Louris skrev og sang alle låtene til Jayhawks, og mange trodde nok løpet var kjørt da Olson trakk seg ut. Men gruppa ble aldri oppløst, og de som fryktet at han var uerstattelig må bli beroliget etter «Sound Of Lies».

Humor

Louris er aleine som hovedkomponist og -vokalist, og jobben som melankolsk låtsnekker er det ikke mange som gjør bedre. Men han har humor også, og «Poor Little Fish» blir atskillig morsommere når man vet at Louris selv er lidenskapelig sportsfisker...

Fraværet av Olson har også gitt de øvrige medlemmene mer rom; pianist Karen Grotberg ligger f.eks. mer framme i lydbildet og koret og bidrar til å løfte Louris' «It's Up To You» og «The Man Who Loved Life» til magiske høyder. Bassist Marc Perlman har skrevet én låt aleine og to sammen med Louris, mens trommis Tim O'Reagans ene bidrag er blant platas ytterst få svake ledd.

Rock'n'roots

De vakre harmoniene og arrangementene vi husker fra «gamle» Jayhawks er også her. Dermed er mye av gruppas unike rock'n'roots-sound bevart, og Minneapolis-bandet befester sin sterke posisjon innenfor den såkalte alternative countrymusikken. Samtidig utforskes nye musikalske områder, og gruppa beveger seg inn i gitarmilitariserte støysoner der R.E.M., U2 og Neil Young har funnet seg til rette. Louris er drivkraft, men Kraig Johnson (Golden Smog) yter elektrisk gitarhjelp.

Tida bør være moden for The Jayhawks nå.