POPULÆR SATIRE: Men nå er det noen som mener at skaperne bak «South Park» har gått for langt. Foto: Promobilde
POPULÆR SATIRE: Men nå er det noen som mener at skaperne bak «South Park» har gått for langt. Foto: PromobildeVis mer

South Park sensurerer Muhammed-episode

Radikal-muslimsk gruppe advarte mot at skaperne av serien ville bli drept for fornærmelser mot profeten.

||| (Dagbladet): Den satiriske tv-serien «South Park» sensurerer ordene «Profeten Muhammed» etter at radikale islamister tidligere denne uka advarte mot at skaperne av serien kunne bli drept for fornærmelser mot profeten etter at de viste det som skulle forestille profeten Muhammed i bamsedrakt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Episoden inneholder en satirisk diskusjon om hvorvidt et bilde av profeten kunne bli vist eller ikke. Mot slutten vises det som skal være profeten Muhammed, dekket av en bamsedrakt.

- Kan ende opp dreptDen ukjente islamistgruppen RevolutionMuslim.com postet tidligere denne uka en melding på sine nettsider der de advarer seriens skapere Matt Stone og Trey Parker:

«Vi må advare Trey og Matt om at det de gjør er dumt, og de vil sannsynligvis ende opp som Theo van Gogh etter at de viste dette showet. Dette er ikke en trussel, men bare en advarsel om hva som kan skje med dem.»

Nettsiden er nå nede, men gruppen har opprettet en blogg.

Reuters  melder at de på sine nettsider hadde postet et grafisk bilde av Van Gogh, den nederlandsk filmskaper som ble drept på gata i Amsterdam i 2004 av en islamsk ekstremist som reagerte på en av filmene han hadde laget. Filmen skal ha beskyldt islam for å overse vold mot kvinner.

De hadde også lagt ut en link til detaljer om et hus Parker og Stone skal eie sammen i Colorado. De har også oppgitt adressene til tv-kanalen Comedy Centrals, som sender South Park, lokaler i California og New York.

Ifølge CNN har det New York-baserte nettstedet RevolutionMuslim.com tidligere brukt radikal retorikk til støtte for hellig krig, samt uttrykt støtte til Osama Bin Laden.

I det samme innlegget er det også publisert et opptak av en av prekene til predikanten Anwar al-Awlaki, hvor han snakker om å henrette dem som krenker profeten Muhammad.

Kjent satireserieSouth Park har lenge drevet satire mot politikere, kjendiser og media. De to skaperne av serien er kjent for å jobbe med tv-serien helt inntil episodene sendes, noe som gjør at de kan ha med aktuelle hendelser.

Lederen for Revolution Muslim, Younus Abdullah Muhammad (30), forsvarer publiseringen av innlegget på nettet.

- Hvordan er dette en trussel? Vi viser bare hva som skjedde med en annen person som gjorde noe lignende. Det er bare bevis, sier han til Reuters.

Comedy Central ønsker ikke å kommentere saken.

- KAN ENDE OPP DREPT: «South Park»-skaperne ble advart av radikale islamister mot at de kunne bli drept for fornærmelser mot profeten Muhammed. Foto: Scott Gries/Getty Images/AFP/Scanpix
- KAN ENDE OPP DREPT: «South Park»-skaperne ble advart av radikale islamister mot at de kunne bli drept for fornærmelser mot profeten Muhammed. Foto: Scott Gries/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer