DEBATT

Sover Språkrådet?

«Alle» mener at opplæringa i «grautmålet» er bortkasta, økonomisk galimatias og kime til dårlig selvtillit hos vår oppvoksende slekt.

SPRÅKHELT: Professor Finn-Erik Vinje var lenge fast språkekspert i NRK. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
SPRÅKHELT: Professor Finn-Erik Vinje var lenge fast språkekspert i NRK. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

At vi i Norge har to skriftformer - bokmål og nynorsk - er en kime til irritasjon. Når diskusjonen nærmer seg et voldelig punkt, er det å kaste ut motstand mot nynorsk en garantert brannslukker. Bitterheten retta mot en uenighet, rettes nå mot et problem. «Alle» mener at opplæringa i «grautmålet» er bortkasta, økonomisk galimatias og kime til dårlig selvtillit hos vår oppvoksende slekt.

Kan hende er det motstanden mot nynorsken som gjør at folk ikke ser skogen for bare trær; at det er folkesjela og det norske språket de kaster fra seg, og i stedet omfavner bokmålet som de tror er norsk. Tilhengerne av dansk innså at det å kalle det norske skriftspråket dansk, var å undertegne egen dødsdom. De prøvde seg med riksmål, men det mindre heldige, var at vi som erstatning fikk bokmål. Akkurat det er vondt å forstå; at de kasta på båten norsk språk - nynorsken.

Finn-Erik Vinje er min språkhelt. Før i tida han på TV og snakka om hva som var lov og ikke lov. På et eller annet tidspunkt må Vinje ha blitt ei belastning, for en dag var han borte vekk. Dermed forsvant språkpolitiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer